Hrvatski radio

Radio Pula

Obilježena 100-godišnjica potonuća Cesara Rossarola

25.11.2018.

16:26

Autor: HRT

HRT ; vijenac za poginule

HRT ; vijenac za poginule

Foto: - / -

Stota je obljetnica potonuća talijanske krstarice koju je u akvatoriju Ližnjana 16. studenog 1918. godine raznijela mina, samo pet dana po završetku Prvog svjetskog rata. Poginula je gotovo cijela posada broda koji je danas jedna od atraktivnijih lokacija na Jadranu za naprednije, tehničko ronjenje.

U spomen na 100-tu obljetnicu završetka Prvoga svjetskog rata do groba 93-je mornara i časnika spustili su se talijanski ronioci. 85 metara dug Cesare Rossarol prelomio se napola kad je uplovivši u minsko polje na jugu Istre, eksplodirao. Njemačka je naime već tjedan dana tog studenog 1918.-te bila proglasila primirje. Pramac i krma udaljeni su par stotina metara i još uvijek dobro uščuvani. Pljačkaši olupina nažalost posjećuju i ovu krstaricu i za nekoliko godina na njoj neće ostati ništa. Ležeći na 50 metara dubine, ona je zasad još uvijek vrhunski mamac za ronioce iz cijele Europe.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.