Hrvatski radio

Radio Pula

Obitelj Milanović privremeno zbrinuta, optužbe na račun sudstva i policije

27.06.2017.

16:01

Autor: Jasminka Kalčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sedmeročlana obitelj Milanović koja je prošloga petka, zbog dugovanja jednoj austrijskoj štedionici, deložirana iz svojega doma u Brkaču nadomak Motovuna, privremeno je utočište našla u tamošnjem župnom dvoru.

Predstavnici Živoga zida te odvjetnica obitelji prozvali su policiju za nehumano postupanje, a sudstvo i policiju za nepostupanje u dobroj vjeri.

Suze i dalje u očima članova obitelji Milanović. Najstariji član nikako ne može razumijeti da više ne može do svoje kuće. Lino Milanović, otac obitelji, kaže:
"... ne znam zašto mi ne daju da uzmem traktor, atomizer.... ne daju mi da idem u vrt..."

Apsurd hrvatskoga zakonodavstva dopustio je da se obitelj, u sklopu koje je i 100-postotna invalidkinja, izbaci iz svojega jedinog doma i ostane bez svojega obrta, jedinog prihoda, kaže odvjetnica obitelji, uz potporu aktivista Živoga zida.

Uvjerena je da će obitelj vratiti svoj dom te je na pulskome Općinskom sudu podnijela tužbu za utvrđenje ništetnosti kupoprodajnog ugovora s austrijskom štedionicom i svega što iz toga proizlazi. Odvjetnica Ivana Buić kaže:

"Ugovori koji su ništetni, a očito i hrvatska Vlada smatra da su ništetni, jer, ne bi stavila prijedlog za utvrđivanje takvih ugovora ništetnima, ne mogu proizvoditi nikakve pravne učinke, a onaj tko nije postupao u dobroj vjeri mora snositi posljedice."

Zakon o stranim kreditorima u hitnome je postupku, no Milanovići su beskućnici. I, kažu u Živome zidu, nisu jedini. Samo je austrijska štedionica iz ovoga slučaja, u zadnjih 15 godina, doma koštala više od dvjesto obitelji diljem Hrvatske. Bešćutnost sudstva i grubo postupanje policije, kažu aktivisti, sve su učinili još težim i nehumanijim.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.