Hrvatski radio

Radio Pula

Obnavljaju se tri crkvice u Labinu i okolici

08.12.2016.

14:35

Autor: Branko Biočić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Labin obiluje povijesnim palačama i sakralnom baštinom koja je velikim dijelom valorizirana i konzervirana. Labinština ima 40 kapelica i crkvica, no manji broj njih adekvatno je konzerviran ili obnovljen. Stoga konzervatori i restauratori rade na obnovi tri crkvice u Labinu i okolici.

Djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda imaju pune ruke posla jer na području Labinštine ima jako puno zapuštenih malih srednjovjekovnih crkvica i kapelica. Toni Šaina konzervator i restaurator kaže kako dobar dio njih je propao i tako reći više nije vidljiv i nalazimo ih samo u arheologiji, a jedan dio kao što vidimo na ova tri prijera je spašeno od propadanja. Mi smo praktički došli u posljednji čas da ih spasimo od zaborava i da ih obnovimo za buduće generacije, kaže Šaina.

Sada se obnavljaju crkva Svetog Kuzme i Damijana iz 15. stoljeća kod skretanja za stari grad, crkva svete Marije Magdalene nedaleko od labinskog groblja i crkvica svetog Mateja u šumi Prodol do koje se može doći jedino nakon 20 minuta pješačenja od obližnjeg sela. Tea Trumbić konzervatorica i restaurator ističe kako svi zidni oslici imaju višeslojni premaz i skrame kalcitne koje su se napravile tijekom godina. Postupak restauriranja smo napravili da bi uklonili sve te naknadne slojeve, očistili ih i došli do originalnog sloja koji smo nakon toga zaštitili sa novom žbukom, rekla je Trumbić.

Slijedi toniranje i retuširanje slojeva kako bi se stiglo do prezentacijske faze. Nakon obnove triju crkvica koje bi trebale biti dostupne javnosti na potezu su lokalna zajednica i konzervatorski odjel koji moraju osmisliti program kako ih najbolje približiti građanima, vjernicima i turistima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.