Hrvatski radio

Radio Pula

Obnova cesta u Istri u 2016.godini

11.01.2016.

13:09

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od danas je za promet zatvoren dio državne ceste Buzet - Požane na samoj državnoj granici sa Slovenijom. Razlog je stabilizacija trupa ceste zbog potencijalnih klizišta, a zaobilazni pravac je preko graničnog prijelaza Kaštela. Radovi bi trebali trajati do 24. veljače.

Uz to u Istri će se ove godine obnavljati i druge prometnice. Županijska uprava za ceste, unatoč manjku novca, sanirat će kritične točke, ali i dijelove cesta. U Županijskoj upravi za ceste ove godine na raspolaganju imaju nešto više od 63 milijuna kuna ili 14 posto manje nego lani.

Razlog je smanjenje prihoda od naknada, a smanjila su se i izdvajanja za financiranje građenja i održavanja od Hrvatskih cesta, pa tako ŽUC, koji održava tisuću 275 kilometara cesta u Istri, ove godine ima 10 milijuna kuna manje za obnovu. Unatoč tomu ipak će se sanirati najkritičnije točke u prometu, ističe ravnatelj Županijske uprave za ceste Robi Zgrabljić. Planira se obnoviti preostali dio županijske ceste Mandalena - Križ te izgraditi potporni zidovi u Cerovlju, rekonstruirati dio lokalne ceste u Završju, Jašićima i Čepiću. 

Planiraju se sanirati i dva odrona s izgradnjom potpornih zidova u Sovinjaku, a s obzriom da je u lošem stanju i prometnica na mostu na Ponte - Portonu, i ona se planira ove godine obnoviti, kaže Zgrabljić. Uz to odobrena je i sanacija klizišta u Žudetićima u blizini Vižinade i čeka se potpisivanje ugovora s Hrvatskim cestama kako bi se klizište moglo sanirati.

Svrha je, zaključuje Zgrabljić, i s manje novca osigurati ono najvažnije - veću sigurnost, a potom i bolju protočnost prometa.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.