Hrvatski radio

Radio Pula

Obrtnička komora i AZZRI: gastro edukacije prošlo više od 1.700 polaznika

22.11.2020.

16:00

Autor: Tatjana Kaštelan

Crni pjukanci s vongolama (foto: Danijel Berković/PIXSELL)

Crni pjukanci s vongolama (foto: Danijel Berković/PIXSELL)

Foto: - / -

Završen je jesenski ciklus edukacijsko-kuharskih radionica za istarske ugostitelje. Riječ je o projektu 'Key Q: Ključ kvalitete istarske gastronomije', a ostvaruje se u suradnji Obrtničke komore Istarske županije i Agencije za ruralni razvoj Istre (AZZRI).

Unatoč krizi u turističko-gastronomskom sektoru koju je izazvala epidemija koronavirusa, interes za stjecanjem novih znanja i vještina ne jenjava. Jesenski ciklus radionica održao se u didaktičkoj kuhinji Edukacijsko gastronomskog centra Istre u Pazinu.

Ciklus je zatvorio chef Goran Kočiš. Tema su bila jela na bazi mesa autohtonih pasmina Istre obogaćena okusima i mirisima mesa crne slavonske svinje, ukomponirane s domaćim sastojcima u kombinacijama moderne i tradicionalne gastronomije.

Šesta godina radionica, više od tisuću polaznika, a interes ugostitelja za napredovanjem je sve veći. Didaktička kuhinja je ključna komponenta Edukacijsko gastronomskog centra, jer vrsni kuhari predavači educiraju s namjerom valorizacije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva.

Velik je interes, ali sve veći i sadržaj radionica, što se može pronaći na novoj inovativnoj i kreativnoj web stranici Centra. Važan motiv dolaska u destinaciju je gastronomija. Istra se brendira i na dobrom je putu za goste bolje platežne moći, kaže direktor Agencije za ruralni razvoj Istre AZRRI-ja Igor Merlić.

Poznati domaći i inozemni kuhari i predavači učili su polaznike kuharske tehnike i vještine. Među njima su Petra JelenićJeffrey VelaDavid SkokoRobert PerićMarina Gaši i Fabrizio Vežnaver.

Deni Srdoč je, primjerice, radio na povezivanju moderne mediteranske kuhinje s koktelima lokalnog karaktera, što je novi trend u svjetskoj gastronomiji, kaže voditelj edukacijsko-kuharskih radionica za ugostitelje Edmondo Šuran.

Radionice se proširuju zbog velikog interesa naših ugostitelja, ističe Andi Vitasović, potpredsjednik Obrtničke komore Istarske županije. Sve je to dio projekta 'Key Q: Ključ kvalitete istarske gastronomije'.

Uspješno je provedeno devet ciklusa edukacija (četiri proljetne i pet jesenskih), koji sveukupno broje više od 1.700 kuhara, ugostitelja i hotelijera u više od 140 kuharskih radionica.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Obrtnička komora i AZZRI: gastro edukacije prošlo više od 1.700 polaznika

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.