Hrvatski radio

Radio Pula

Od danas strože kazne za prometne prekršaje

01.08.2019.

06:00

Autor: Tatjana Kaštelan

Na snagu stupile veće kazne za prekršaje u prometu (foto: Zeljko Lukunić/PIXSELL)

Na snagu stupile veće kazne za prekršaje u prometu (foto: Zeljko Lukunić/PIXSELL)

Foto: - / -

Na snagu su s 1. kolovoza stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Velika je to novost za sve sudionike u prometu, jer su kazne za prekršaje puno veće. Izmjene Zakona donesene su zbog podizanja razine sigurnosti i prometne kulture na prometnicama.

Izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje je Hrvatski sabor usvojio 12. srpnja, predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja osam najtežih prekršaja koje uzrokuju najteža stradavanja u prometu. To su:

1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h;
2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila;
3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo odnosno prolazak kroz crveno bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala;
4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga;
5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga;
6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava;
7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova;
8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

Upravo za te prekršaje propisano je povećanje novčanih kazni s dosadašnjih 5 do 15 tisuća kuna, na 10 do 20 tisuća kuna te propisivanje obligatornih zaštitnih mjera, odnosno zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi počinjeni prekršaj. Ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta. Zatim povećanje negativnih prekršajnih bodova sa tri na šest te privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja.

Policija može vozilo privremeno oduzeti vozaču koji je najmanje već dva puta pravomoćno kažnjen u trogodišnjem razdoblju, a ponovno počini neki od 8 spomenutih najtežih prometnih prekršaja. Privremeno oduzimanje vozačke dozvole znači oduzimanje do odluke suda, koji je dužan odluku donijeti u roku od 15 dana.

Povećanje novčanih kazni predviđeno je i za:
- nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje;
- nepropisan prijevoz djece u vozilu;
- nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

Za navedene prekršaje s dosadašnjih 500 kuna kazna je povećana na tisuću kuna.

Izdvajamo prekršaj proteklog vikenda. U nedjelju oko 15 sati u Puli, u Tršćanskoj ulici, 28-godišnji državljanin Slovenije na mjestu gdje je ograničenje brzine 50 vozio je brzinom od 150 kilometara na sat. Određena mu je kazna u iznosu od 6.500 kuna te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

A kazna je za ovakvu vožnju od 1. kolovoza deset do dvadeset tisuća kuna plus oduzimanje vozačke dozvole šest do dvanaest mjeseci, uz šest negativnih bodova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.