Hrvatski radio

Radio Pula

Od devet novozaraženih jedan je djelatnik pulske bolnice

09.07.2020.

10:07

Autor: Mauro Giorgi

foto: Mauro Giorgi/ HRT

foto: Mauro Giorgi/ HRT

Foto: - / -

Jutros porast novozaraženih u Istri. U posljednja 24 sata od ispitanih 192 uzoraka briseva na COVID-19 imamo 9 pozitivnih osoba. Kod 7 osoba radi se o uvezenim slučajevima, i to 5 s područja Republike Srbije, 1 iz Republike Albanije, 1 iz Zagreba.

Nadalje, jedna je osoba kontakt s već pozitivnom osobom. U jednom slučaju je još u tijeku epidemiološka obrada. Jedna od novooboljelih osoba je zdravstveni djelatnik Opće bolnice Pula, koji se zarazio izvan bolničkog sustava. 

Nakon epidemiološke obrade, definirani su svi preventivni postupci, te je 7 osoba (zdravstveni djelatnici) u mjerama samoizolacije. U tijeku su postupci preventivne dezinfekcije prostora. Opća bolnica Pula nesmetano pruža redovne usluge zdravstvene zaštite.   

Iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu apeliraju na odgovorno ponašanje svih građana i gostiju u cilju prevencije pojave i širenja oboljenja. To se posebno odnosi na mjere držanja fizičkog razmaka, osobne higijene i higijene prostora, nošenja maski u zatvorenim prostorima i svugdje gdje nije moguće izbjeći bliski kontakt; što kraće zadržavanje u zatvorenim prostorima, izbjegavati velika okupljanja. 

U svakodnevnom radu i životu, potrebno je pridržavati se preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac:

-

Dodajmo da je ukupno 91 novi slučaj zaraze covidom-19 zabilježen u Hrvatskoj u protekla 24 sata, jedna je osoba umrla a tri su na respiratoru, izvijestio je u četvrtak Stožer civilne zaštite RH. U protekla 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 978, stoji u priopćenju na mrežnim stranicama Stožera. Među njima je 100 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru tri pacijenta. Jedna je osoba umrla.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 3416 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 115 preminulo, a 2323 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4410 osoba.
Do danas je ukupno testirano 89.764 osoba, od toga 1529 u posljednja 24 sata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.