Hrvatski radio

Radio Pula

Od korona virusa preminula je i druga osoba u Istri

28.03.2020.

18:32

Autor: Jana Radić, Džana Banić

foto: Mauro Giorgi /HRT

foto: Mauro Giorgi /HRT

Foto: - / -

Riječ je 92 godišnjoj pacijentici koja je prije zaraze imala i druge bolesti. Od jučer u Istri ima 11 novozaraženih koronavirusom pa ih je od početka epidemije ukupno 65-ero. Jučer je u zagrebački kliniku dr Fran Mihaljević na analizu upućeno 49 briseva a danas još 6.

Od jutros imamo 22 novooboljela od koronavirusa, izvijesio je na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš. Ukupno ih je do sada 657: 

-

 

Poslušajte reportažni prilog koji je pripremila Jana Radić:

-

Većina novozaraženih u Istarskoj županiji povezana je sa slučajevima u Brtonigli i Umagu, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo istarske županije Aleksandar Stojanović.

Teritorijalno je došlo do povećanja na području Umaga, otkuda je 18ero oboljelih, dok je iz Općine Brtonigla 12 oboljelih. Novooboljelih ima u Bujama, Fažani, Savičenti i Kanfanaru. Broj hospitalizacija rapidno raste, no pulska bolnica ima kapaciteta i za povećani broj oboljelih, istaknula je ravnateljica Irena Hrstić

Načelnik stožera istarske županije Dino Kozlevac poručio je da je situacija pod kontrolom. Smatra da se nova mjera koja dozvoljava rad trgovina u sklopu tržnica dobro provodi jer nema okupljanja građana.

Prosjek godina oboljelih u Istri je 52, no povećao se broj osoba starije životne dobi koje su pozitivne na koronavirus, poručili su iz stožera. Istaknuto je i da se osobe u samoizlaciji moraju strogo pridržavati mjera higijene, pogotovo ako su u kućanstvu s više osoba. 

Potrošači i zakupci poslovnih prostora na pulskoj tržnici s olakšanjem su dočekali odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite kako zatvoreni dijelovi tržnice ipak mogu raditi ako se pridržavaju propisanh mjera zaštite. Jutros su otvorene sve trgovine u donjem dijelu tržnice, uključujući i ribarnicu dok je gornji kat zatvoren kao i zeleni, otvoreni dio tržnice. Poduzete su sve potrebne mjere kako bi posjeta tržinci bila sigurna, kaže direktor tržnice Renato Perc:

-

Dodajmo ovome vijest kako zbog potrebnih dodatnih pojašnjenja od mjerodavnih o načinu rada, pulska ribarnica ipak sutra neće raditi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.