Hrvatski radio

Radio Pula

Od ponedjeljka skuplje cestarine na Ipsilonu

27.05.2015.

15:11

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Cestarine na Istarskom ipsilonu od ponedjeljka, prvoga lipnja poskupjet će za 10 posto. Novi cjenik vrijedit će do 30. rujna, izvijestila je danas Bina Istra. To poskupljenje koncesionar opravdava smanjenim prihodima u otežanim gospodarskim uvjetima.

Naime, iako je lani u rujnu uveden PDV na cestarine, Bina Istra nije taj trošak uvrstila u cijenu vožnje, nego ga je preuzela na sebe, pa sada bilježi manje prihode. Poskupljenje se neće odnositi na vozače koji se koriste ENC uređajima jer će se povećati popusti, pa će tako njima cijena ostati ista.

Direktor Bina Istre upravljanje i održavanje Christian Santalezza istaknuo je kako su nove cijene jedini način da se osigura financijska stabilnost tvrtke, što je preduvjet za održavanje cesta, ali i nastavak gradnje Ipsilona. Tvrdi da povećanje cestarine neće opteretiti česte korisnike koji su uglavnom domaći vozači, jer oni u pravilu plaćaju ENC uređajem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.