Hrvatski radio

Radio Pula

Od sezone pojačani morski promet u Istri

18.02.2020.

11:12

Autor: Nives Kalebić

foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

U Puli zimi gotovo da i nema morskog prometa. Usidri se tek pokoji kruzer. No s početkom proljeća i sezone, to će se promijeniti. I ove će godine u pulsku luku pristajati brodovi na kružnim putovanjima, a vozit će i linijski brodovi.

Poslušajte prilog Nives Kalebić.

-

Pula će i ove sezone katamaranom Bišovo biti povezana sa srednjodalmatinskim otocima i Zadrom. Četiri broda plovit će i prema Veneciji. Lani je tim linijama prevezno 50-ak tisuća putnika. 


Brodovima na kružnim putovanjima lani je u Pulu stiglo 3 i pol tisuće gostiju, ističe Zoran Peruško iz Lučke uprave Pula.
Ove godine zasada imamo najavu nekakvih pet kruzera koji će luku Pulu ticat nekih 23, 24 puta, s tim što je sezona već počela motorni brod Aretusa je negdje 4. siječnja prvi put doputovao u Puli a isto tako imamo motorni brod koji će ui 12 mjesecu zatvoriti, zatvoriti sezonu.

Kruzeri u Pulu stižu cijelu godinu, no izvan sezone znatno rjeđe, tek poneki. Direktorica TZ-a Pula Sanja Cinkopan Korotaj:
Kruzing je važan s time da mora biti kvaliteno raspoređen znači nikako u centru sezone mkad imamo ionako dovoljno gostiju nego da bude to pred i posezona tada sigurno da Pula ima šta za ponuditi ne samo Pula nego cijela južna Istra, ali i Istra.
U pulsku luku mogu pristati brodovi dugi od 150 do 160 metara. Veći brodovi ne mogu uploviti pa se moraju sidriti na obližnjoj Valellungi ili Svetom Andriji, odakle se čamcima putnici prevoze do grada. U desetak godina to bi se moglo promijeniti nakon što se izgradi nova obala.

Trenutačno veseli i što u Pulu uplovljava i sve više luksuznih megajahti, a s njima i gosti dubljeg džepa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.