Hrvatski radio

Radio Pula

Od slovenske Vlade traži se uklanjanje žice

16.12.2015.

18:56

Autor: Elvis Morina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na graničnom prijelazu Dragonja održan je tradicionalni susret predstavnika Policijske uprave istarske i Primorsko-goranske županije s kolegama iz Kopra i Trsta. Bili su tu i čelnici pograničnih gradova i općina Istre s hrvatske, slovenske i talijanske strane.

Danas je na graničnom prijelazu Dragonja održan tradicionalni susret predstavnika Policijske uprave istarske i Primorsko-goranske županije s predstavnicima Policijskih uprava Koper i Trst. Na istome mjestu sastali su se čelnici pograničnih gradova i općina Istre s hrvatske, slovenske i talijanske strane. Od slovenske Vlade traže da ukloni postavljenu žicu.

Suradnja je odlična što očekuju u budućnosti, jednoglasni su predstavnici hrvatskih, slovenskih i talijanskih policijskih uprava. Svi su uspješno zaobišli odgovore o postavljanju žilet žice na slovenskoj granici pravdajući se kako je njihov posao održavanje reda na zajedničkim granicama.

U četrnaest sati na istom graničnom prijelazu održana je zajednička konferencija za novinare čelnika graničnih mjesta hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela Istre na kojoj je potpisan zajednički apel prema slovenskoj Vladi da se žica čim prije makne. Granice u Istri nikada nisu razdvajale stanovništvo već ga spajale istaknuo je Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta. U dvadeset i prvom stoljeću odvajati ljude žicom nije uredu nastavio je Edi Andreašić, gradonačelnik Buja koji još jednom ističe kako su svi koji su danas došli na skup protiv žice.

Iako pogranično stanovništvo želi trenutno micanje žilet žice koja trenutno najviše ugrožava divljač jer je postavljena duž njihovih migracijskih ruta, zanimljiva su istraživanja slovenskog javnog mnijenja. Prema nekim navodima čak 80 posto slovenaca ne vidi problem u potavljanju žice jer drže kako će im ona jamčiti sigurnost. Očito je medijska i društvena paranoja koja se provodi posljednjih godinu dana na širem europskom području naišla na plodno tlo. Pod izlikom vlastite sigurnosti granice humanosti se svakodnevno pomiču, brišući usvojene norme i standarde, pišući neka nova ad hoc pravila.

Više možete poslušati u nastavku.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.