Hrvatski radio

Radio Pula

Od sutra se uzorci iz Istre za identifikaciju koronavirusa ispituju u Puli

16.04.2020.

16:51

Autor: Klara Dujmović

Aleksandar Stojanović (foto: Mauro Giorgi/HRT)

Aleksandar Stojanović (foto: Mauro Giorgi/HRT)

Foto: - / -

U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije sutra s radom počinje molekularni laboratorij za identifikaciju koronavirusa. Umjesto da se šalju u Zagreb kao što se to činilo do sada, u tom će se laboratoriju ispitivati svi uzorci s područja Istre.

Detaljnije u prilogu Klare Dujmović.

-

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije uspostvailo je svoj laboratorij u kojem će se 60 uzorka dvnevo moći ispitati na koronavirus. U slučaju potrebe laboratorij će raditi i 24 sata na dan. Ravnatelj zavoda Aleksandar Stojanović ističe zašto je iznimno važno da istarska županija ima svoj laboratorij.

Svo je osoblje educirano za ovakve pretrage. Postoje posebni protokoli koji se poštuju i koji su, ističe Mirna Vranić - Ladavac, voditeljica službe za mikrobilogiju, usklađeni na nacionalnoj razini.

Dio opreme za uspostvljanje ovakvog laboratorija Zavod za javnozdravtsvo istarske županije već je posjedovao. Dodatno su kupljeni reagenci i potrošni materijal za samo testiranje za što je izdvojeno početnih 500 tisuća kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

20 h

SLUŠALICE

Katja Mihoković