Hrvatski radio

Radio Pula

Odabrani projekti na natječaju LAG-a "Južna Istra"

02.05.2022.

10:31

Autor: HRT

LAG Južna Istra

LAG Južna Istra

Foto: LAG Južna Istra/Pixabay / ustupljena fotografija/kolaž

Odluke o odabiru 35 projekta prijavljenih na natječaj za tip operacije 1.1.3.. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ donesene su na sjednici Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe "Južna Istra“ održanoj 28. travnja 2022. godine. Dodijeljena su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu većem od četiri milijuna kuna, 

Prihvatljivi prijavitelji na Natječaj bila su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti, trgovačka društva (isključujući trgovačka društva čiji su osnivači i vlasnici javnopravna tijela) i zadruge, upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva ekonomske veličine od 2.000,00 eura do 7.999 eura. Natječajem je LAG "Južna Istra“ osigurao sufinanciranje projekta čije pojedinačne potpore iznose 113.278,50 kuna, a odnose se na modernizaciju i/ili unapređenje procesa rada i poslovanja te povećanje proizvodnog kapaciteta iskazanom kroz povećanje ukupnog standardnog ekonomskog rezultata. Ulaganja projekta usmjereni su na ulaganje u pokretnu opremu (kupnja mehanizacije) te u nepokretnu opremu, uređenje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, građenje i/ili restrukturiranje trajnih nasada. Sredstva potpore osiguravaju se iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske, od čega Europska unija sudjeluje s 90 %, dok Republika Hrvatska sudjeluje s 10%.


Sukladno odredbama LAG natječaja, LAG Južna Istra u ime i za račun nositelja projekta podnosi zahtjev za potporu za odabrane projekte Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja provodi postupak dodjele potpora.


Time je službeno priveden kraju 6. natječaj LAG-a „Južna Istra“, te je konačno putem predmetnog natječaja i putem provedbe Lokalne razvoje strategije LAG-a Južne Istre za razdoblje 2014-2020 godine sveukupno financirano više od 90 projekata ukupne vrijednosti 10.608.111,06 kuna.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.