Hrvatski radio

Radio Pula

Odgoda eventualne nagodbe Uljanika d.d. u stečaju i Adriadiesela d.d.

30.09.2020.

15:38

Autor: Tatjana Kaštelan

Uljanik, Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Uljanik, Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Problem međusobnih potraživanja društava Uljanik d.d. u stečaju i karlovačkog Adriadiesela u vlasništvu obitelji Končar, nije riješen na Skupštini vjerovnika Uljanik d.d.-a u stečaju održanoj u Pazinu. Sve je odgođeno na mjesec dana, a ne postigne li se tada nagodba, sve će rješavati sud.

Riječ je o oko 10 pomoćnih motora za novogradnje pulskoga škvera, o ugovorima koje je nekadašnje vodstvo Uljanika sklopilo s Adriadieselom. Uljanik želi do tih pomoćnih agregata koji se nalaze u tvornici u Karlovcu. No, nagodba oko potraživanja i dugovanja nije postignuta, sve je odgođeno na mjesec dana.

Prepustio bih odluku sudu jer Adriadiesel po meni nema nikakvih temelja i nekakvi poslovi i dugovi iz prošlosti dolaze na naplatu. To je neki slijed koji je očekivan, rekao je Samir Hadžić, predstavnik radnika Uljanika d.d.

Postoji potraživanje Adriadiesela prema Uljaniku temeljem cesije koju je Kermas energija, povezano društvo dalo Adriadeaselu. Neknjiženje te cesije stvara probleme, kaže Almir Dervišbegović, odvjetnik i punomoćnik Adriadiesela d.d. i Kermas energije d.o.o. te potpredsjednik Nadzornog odbora Adriadiesela d.d.

Mi ne dugujemo ništa po tom sporazumu o reguliranju međusobnih odnosa jer je on u cijelosti pokriven cesijom odnosno novcem koji je Kermas energija cedirala Adriadieselu upravo ako dođe u ovu situaciju nemogućnosti dogovora s Uljanikom, dodaje Dervišbegović. Ne osjećamo se nimalo odgovornima za ovu situaciju.

Pomoćni motori za gradnju Uljanikova broda za prijevoz stoke ostaju, dakle, u Karlovcu. Za mjesec dana možda će doći do nagodbe dvaju drušatava, no ako je ne bude – njihova potraživanja i dugovanja rješavat će sud.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Odgoda eventualne nagodbe Uljanika d.d. u stečaju i Adriadiesela d.d.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.