Hrvatski radio

Radio Pula

Odličan početak sezone u Istri - Uskrs opravdao očekivanja

03.04.2018.

08:45

Autor: Hrt/Radio Pula

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

S uskrsnim praznicima turisti počinju stizati u većem broju, tako je i za uskrni vikend bilo u Istri. Preliminarni podaci, pokazuju da je Hrvatsku posjetilo nešto više od 74 tisuće turista, koji su ostvarili gotovo 230 tisuća noćenja.

Ti nepotpuni podaci već su bolji od rezultata koje smo ostvarili 2016. kada je Uskrs također pao ranije. Lani, kad je Uskrs pao sredinom travnja imali smo više od 400.000 noćenja. Tradicionalno naši najbrojniji gosti su Nijemci, Talijani, Austijanci, Slovenci i Mađari, a top destinacije su i dalje Dubrovnik i Poreč.

Dobre brojke za predsezonu ali i daljeje problem - manjak turističkih radnika. Budući da hrvatski građani sve manje žele raditi na Jadranu, a broj hotela raste, Vlada je odobrila 4 tisuće i 660 kvota za uvoz radnika.  Zasad ih je u postupku oko 890, što znači da su tržišta s kojih tražimo djelatnike iscrpljena. Čini se da ih neće biti dovoljno ni iz susjedne Bosne i Hercegovine i Srbije, pa se u posljednje vrijeme spominje i Ukrajina. 

Struka tvrdi - zbog govornih prepreka radi se samo o pomoćnim poslovima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.