Hrvatski radio

Radio Pula

Odlukom Vlade spašena tvrtka CIMOS

02.02.2017.

15:22

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vlada je donijela odluku na koji način će biti podmirena potraživanja od slovenskog Cimosa. Slovensko Društvo za upravljanje imovinom banaka u hrvatski proračun uplatit će 7 milijuna eura Današnja odluka Vlade trebala bi omogućiti da se prodaja Cimosa jednom talijanskom fondu konačno zaključi.

U pogonima CIMOS-a u Buzetu, Labinu i Roču zaposleno je oko tisuću i sto ljudi, a u Kopru još tri tisuće njih te je najnoviji potez hrvatske Vlade pozdravljen s obje strane granice. Naime financijski problemi ove slovenske tvrtke traju već dvadeset godina i zbog dugova nije bilo moguće provesti privatizaciju do kraja.

Nakon dogovora ministra državne imovine Gorana Marića i slovenskog ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka, talijanski će investitor moći preuzeti tvrtku.

A novi vlasnik CIMOS-a prema ugovoru u iduće dvije godine ne smije smanjivati broj radnih mjesta. Sudeći prema dogovorenim poslovima, a riječ je o 70 milijuna eura do kraja ove godine, čak bi trebalo biti otvoreno 180 novih radnih mjesta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.