Hrvatski radio

Radio Pula

Odobrena EU sredstva za edukaciju osoba s invaliditetom

16.03.2022.

11:00

Autor: HRT

Potpisivanje u Zagrebu

Potpisivanje u Zagrebu

Foto: Grad Poreč / usatupljena fotografija

U zagrebu je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta "EDUKOSI.TURIZAM- edukacija osoba s invaliditetom za poslove u turizmu". Svečano potpisivanje održano je u kongresnoj dvorani Ministarstva turizma i sporta koje je kao posredničko tijelo prošle godine raspisalo poziv "Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva II".  Među potpisnicima je i Pučko otvoreno učilište Poreč.

Cilj poziva je odgovoriti na društvene potrebe isključivo osoba s invaliditetom kroz provedbu ponajprije praktičnog osposobljavanja kod poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu, a u suradnji s ustanovama za obrazovanje odraslih te strukovnim i ostalim udrugama i ustanovama koje se bave osobama s invaliditetom. Uzevši u obzir zahtjeve za povećanjem broja zaposlenih u turističkim djelatnostima i činjenicu da je velik dio osoba s invaliditetom u Hrvatskoj u riziku od siromaštva upravo zbog nedovoljnog sudjelovanja na tržištu rada i neposjedovanja novih znanja i vještina, sektor turizma i ugostiteljstva pruža mogućnost kvalitetnog socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom.


U tu svrhu Ministarstvo turizma i sporta potpisom 14 ugovora dodijelilo je nešto više od 27 milijuna kuna.


- Veseli nas da je projekt Pučkog otvorenog učilišta prošao sve kvalitativne provjere i među 54 pristigle prijave projektnih prijedloga izabran kao jedan od 14 uspješnih - rekla je prilikom potpisivanja ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Snježana Radetić.


Projekt EDUKOSI-TURIZAM u vrijednosti od 1.240.441,78 kn provodit će se u suradnji s partnerima - Društvom invalida Poreč, DANTE - ustanovom za obrazovanje odraslih Rijeka, Društvom za istraživanje i potporu Rijeka i Mini karavan servis d.o.o. – Polidor kamp Funtana.


Projektom će se kroz 20 mjeseci provesti radionice za osobe s invaliditetom s ciljem osnaživanja socio-emocionalnih vještina i profesionalnog usmjeravanja. S druge strane tržišta rada organizirat će se radionice za poslodavce s ciljem edukacije i promocije zapošljavanja osoba s invaliditetom. Projektom će se razviti program osposobljavanja za poslove Internet prodaje dizajniran za potrebe turističkog sektora i prilagođen potrebama osoba s invaliditetom i provesti obrazovanje za osobe s invaliditetom.    


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.