Hrvatski radio

Radio Pula

Odobrena europska sredstva za ulaganja u Brijune

21.08.2017.

14:35

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zahvaljujući novcima europskoga fonda za regionalni razvoj uskoro počinje realizacija projekta "Novo ruho Brijuna" kojim se planira obnoviti i upotpuniti turistička otočna infrastruktura. Projekt je vrijedan 42 milijuna kuna a čak 85 posto nepovratna su sredstva.

Među ostalim planira se nabavka novoga broda kapaciteta 150 putnika te dva nova vlakića za vožnju posjetitelja nacionalnim parkom, kaže Maja Bizjak.  Nakon niza godina za posjetitelje će se otvoriti i Mali Brijun a planira se i proširenje edukativne ponude otoka ulaganjem u sada derutne objekte u uvali Svetog Nikole. 

Puno manji ali vrijedan projekt koji će se u potpunosti financirati novcem fonda za ruralni je Staza vidikovaca. Vrijednost mu je 660 tisuća kuna a namjera je urediti staze koje dijelom već sad vode do najviših dostupnih točaka na otoku. Također, obnovit će se tri postojeća vidikovca od kojih su dva iz razdoblja Paula Kupelwiesera, izrađena prije više od stotinu godina u tvornici čelika u Vitkovicama.

Rok za dovršetak projekta "Novo ruho Brujuna" je ljeto 2020-e a "Staze vidikovaca" kraj 2018-e. Do kraja ove godine uredit će se Kupelwieserov mir, vječno počivalište njegove supruge i sina. Sredstva poklanja donator koji želi ostati anoniman a radovi počinju već za nekoliko tjedana. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.