Hrvatski radio

Radio Pula

Odobrena terapija za malenu Nadiju Ucović?

06.02.2019.

14:33

Autor: HRT

foto: Robert Anić/PIXSELL

foto: Robert Anić/PIXSELL

Foto: - / -

Kako neslužbeno doznajemo, nadležno bolničko Povjerenstvo za lijekove pri KBC-u Rijeka prije nekoliko trenutaka je odobrilo terapiju za liječenje malene Nadije Ucović! To znači da će ova hrabra djevojčica dobiti terapiju vrijednu 600 tisuća dolara.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako postoji mogućnost da se riješi problem lijeka za djevojčicu iz Pule, koja boluje od rijetke bolesti živčanog sustava, no napominje da o tome treba odlučiti struka. 

Za postupak odobravanja skupih lijekova mjerodavni su HZZO i Povjerenstvo za lijekove. Godišnja terapija za tu bolest, od koje u Hrvatskoj boluje troje djece, stoji 600 tisuća kuna.

Treba napomenuti da je u liječenju Nadije, obzirom na stanje njene bolesti, svaki trenutak dragocjen. To pak znači da treba očekivati da bi se cjelokupna procedura oko nabave lijeka itekako trebala ubrzati.

Zasad još nema službenih potvrda kada će se lijek Beneura naći na listi HZZO-a, no u svakom slučaju, obitelj Ucović s oduševljenjem je primila vijest o tome da je bolnica odobrila terapiju i da će malena Nadija uskoro početi s liječenjem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.