Hrvatski radio

Radio Pula

Održan nacionalni forum "Kako sačuvati tlo"

12.11.2020.

11:29

Autor: Tomislav Šikić

Foto: snimka zaslona/Zelena Istra

Foto: snimka zaslona/Zelena Istra

Foto: - / -

Udruga Zelena Istra u suradnji s udrugom ODRAZ-Održivi razvoj zajednice organizirala je i održala nacionalni online forum o tlu. Cilj je pokrenuti inicijativu i okupiti nacionalne aktere radi osvješćivanja javnosti o problemu degradacije tla te stimulirati donositelje odluka za aktivnosti zaštite.

Forum je održan u utorak 10. studenoga u okviru projekta #SOIL4LIFE koji sufinanciraju EU program LIFE i i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Forumi se planiraju održati u pet europskih gradova, a Forum organiziran u Hrvatskoj je prvi.

Sudjelovalo je sedamdesetak sudionika: predstavnici relevantnih ministarstava, instituta, fakulteta, udruga, LAG-ova i drugih zainteresiranih pojedinaca.

- Što povezuje uspjeh u ublažavanju klimatskih promjena, usporavanje dramatičnog gubitka bioraznolikosti i održivost globalnog sustava proizvodnje hrane? Promjena u načinu na koji postupamo s tlom - rekla je u uvodnom dijelu Dušica Radojčić (Zelena Istra). Opisala je metode koje se u tu svrhu koriste u projektu SOIL4LIFE te izrazila nadu da će se i u Hrvatskoj uspostaviti suradnja između znanosti, institucija i organizacija civilnog društva.

Marzio Marzorati (Legambiente) predstavio je ciljeve i očekivane rezultate projekta SOIL4LIFE na europskoj razini.

Darko Znaor, neovisni agro-okolišni konzultant, govorio je o stanju zaštite tla u Hrvatskoj i najnovijim trendovima. Dao je neke ključne podatke o zaštiti tla u Hrvatskoj, koja posjeduje čak 65 vrsta tala, od čega 54% pogodnih za obradu. Upozorio je, da unatoč tome što je u članku 52. Ustava RH navedeno da zemljište (i ostala prirodna bogatstva) imaju osobitu zaštitu RH, to se nažalost ne provodi u praksi. Naveo je da je kvaliteta podataka o stanju i nastojanjima u zaštiti tla posljednjih godina nešto bolja, ali su podaci i dalje oskudni i fragmentirani. Od ukupno tridesetak indikatora stanja tla koje bi trebalo pratiti, u Hrvatskoj se prati svega nekoliko.

(Foto: snimka zaslona/Zelena Istra)

Marco D'Antona iz talijanskog Instituta za zaštitu i istraživanje okoliša predstavio je rezultate istraživanja o zauzimanju tla u urbanom kontekstu, tj. promjenu iz prirodnih područja u područja s umjetnim pokrivačem (npr. asfaltiranje) na primjeru grada Rima.

Pietro Iavazzo iz lombardijske Regionalne ustanove za poljoprivredu i šumarstvo govorio je o gubitku organskog ugljika u poljoprivrednom tlu na primjeru pilot projekta koji se provodio na području Regije.

Damiano Di Simine iz talijanske okolišne udruge Legambiente sudionike je upoznao sa zajedničkim prijedlogom organizacija civilnog društva i akademske zajednice "Za Europsku direktivu o zaštiti tla", istaknuvši kako je plodno tlo ograničen, nezamjenjiv i neobnovljiv resurs i svaki njegov gubitak i degradacija predstavlja štetu čije posljedice osjećaju sadašnji i budući naraštaji.

Nakon prezentacija razvila se živa rasprava. Svi su se sudionici foruma složili kako je potrebno intenzivno i kontinuirano informiranje javnosti o svim problemima i opasnostima vezanima uz degradaciju i potrošnju tla te zajednički zagovarački angažman - znanosti, prakse, institucija i organizacija civilnog društva prema donositeljima odluka. 

Dušica Radojčić - Zelena Istra o Forumu "Kako sačuvati tlo"

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.