Hrvatski radio

Radio Pula

Održan okrugli stol o istarskom terroiru

02.03.2022.

11:49

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: : / Pixabay

Europski projekt "ECOVINEGOALS: Održivo upravljanje vinorodnim krajobrazima kao dio strateškog teritorijalnog razvoja" predstavio je AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre, u utorak 1. ožujka u prostorijama Edukacijsko gastronomskog centra Istre održala je. Projekt je to specifičnog cilja, koji ima za zadatak razviti strategije, akcijske planove, alate i kapacitete za agroekološki prijelaz vinogradarskih područja prema održivijim sustavima upravljanja.

Voditeljica centra za edukaciju, europsku i institucionalnu suradnju Jasenka Kapuralin predstavila je Projekt, njegove specifičnosti, očekivane rezultate te pilot područja za Istarsku županiju. Vanjski suradnik projekta Ivica Matošević predstavio je važnost Projekta za budućnost istarskog vinarskog sektora. Profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu Ivan Pejić kao angažirani stručni suradnik projekta predstavio je uzvanicima plan istraživanja.


Na okruglom stolu predstavljeni su rezultati provedene multi-kriterijske analize agroekoloških i ekonomskih performansi u pilot vinogradima Santa Lucia i Grimalda te mogućnosti i perspektiva istarskog vinarstva. Po završetku događanja, organiziran je posjet pilot vinogradu Grimalda, gdje je prikazana istraživačka oprema za prikupljanje podataka.


Cilj ovog događanja bio je osvijestiti sve aktere vinarskog sektora, počevši od vinara, dionika pa sve do donositelja odluka, o važnosti stvaranja preduvjeta za kvalitetne temelje održivog vinogradarstva, koji je u suživotu s prirodom, dodajući time konkurentsku prednost Istri kao vinarskoj regiji. Događaj je dio sudioničkog procesa upravljanja tranzicijom vinogradarsko-vinarskog sektora u Istri, pokrenut u sklopu projekta ECOVINEGOALS kojeg provodi AZRRI.


Projekt ECOVINEGOALS, sufinanciran u okviru Jadransko-jonskog programa suradnje ADRION 2014.-2020., ima za cilj promicanje održivosti i otpornosti u vinogradarskom sektoru poticanjem tranzicije intenzivnih vinogradarskih sustava prema agroekološkim i održivijim sustavima upravljanja koji štite staništa i krajolike, istovremeno štedeći resurse i smanjujući štetne emisije. Projekt u ukupnom trajanju od 36 mjeseci uključuje deset partnera iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Grčke.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR