Hrvatski radio

Radio Pula

Održan treći Školski medni dan

07.12.2020.

16:22

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Program "Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka" provodi se treću godinu zaredom 7. prosinca na dan Sv. Ambrozija zaštitnika pčela i pčelara, u osnovnim školama diljem Republike Hrvatske. Ove godine sudjeluju 853 osnovne škole i 35.596 učenika prvih razreda, a med je isporučilo 216 pčelara.

Cilj programa je podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane, educiranje učenika prvih razreda osnovnih škola i njihovih roditelja o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost te promociju meda lokalnih proizvođača. 

Svi učenici prvih razreda osnovnih škola koje su se prijavile biti dio projekta dobili su med zapakiran u Nacionalnu staklenku zajedno sa slikovnicom edukativnog karaktera o pčelarstvu „Pčelica Jelica i medo Edo“. Nacionalna staklenka je također projekt Hrvatskog pčelarskog saveza i Ministarstva poljoprivrede – ona oblikom informira potrošača da je riječ o medu hrvatskih proizvođača. Svaka staklenka označava se znakom Med hrvatskih pčelinjaka koji sadrži jedinstveni serijski broj, putem kojeg pomoću internetske aplikacije svaki potrošač može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med. Na taj način potrošači znaju što kupuju i točno od koga te sudjeluju u održivosti sveukupnog pčelarstva. U dvije godine provedbe ovog projekta imamo 963 korisnika Nacionalne staklenke te je prodano ukupno 788.338 kom nacionalnih staklenki.  

Program "Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka" započela je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 27. kolovoza 2020. godine, a provode ga Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatski pčelarski savez i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je provela Javni poziv za sudjelovanje u ovoj mjeri. U dvije godine njegova održavanja u Programu je sudjelovalo ukupno 826 osnovnih škola s ukupno 72 tisuće učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med od 381 pčelara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.