Hrvatski radio

Radio Pula

Održana 16. izložba hrvatskog hladnokrvnog konja Istarske županije

16.08.2021.

10:05

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Grad Vodnjan/ustupljena fotografija

Foto: Grad Vodnjan/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Na 16. izložbi Konjogojske udruge Istra okupilo se 14 izlagača iz cijele Istre s 26 grla – pastuha, kobila i ždrebica. Hrvatski hladnokrvni konj, izvorno zaštićena pasmina, predstavlja izrazito velike i snažne, ali mirne životinje.

Najvećem pastuhu na Izložbi konja Hrvatski hladnokrvnjak, koja se u subotu 14. kolovoza održala na sajmištu u Vodnjanu, izvagano je težina od čak 842 kilograma! I to nisu rekordi, s obzirom da uzgajivači kažu kako pastusi nerijetko premaše težinu od preko 900 kilograma.

Na 16. izložbi Konjogojske udruge Istra okupilo se 14 izlagača iz cijele Istre s 26 grla tih lijepih i plemenitih životinja – pastuha, kobila i ždrebica. Hrvatski hladnokrvni konj, izvorno zaštićena pasmina, predstavlja izrazito velike i snažne, ali mirne životinje, iako se to po reakcijama nekih temperamentnijih pastuha na sajmištu i ne bi reklo. Pasmina je to prvenstveno radnih životinja, no potrebe za njihovom "konjskom snagom" danas, nažalost, ima sve manje.

- Ova pasmina podliježe poticaju i on po grlu iznosi 3.000 kuna godišnje. Sada je i povećano zanimanje za uzgoj jer su nam Hrvatske šume dale zemlju u najam i po svakom grlu imamo pravo na 3,3 hektara pašnjaka. Tako da uz ljubav prema konjima, uzgoj može osigurati i neku zaradu - rekao je Elvin Macan, predsjednik Konjogojske udruge Istra.

Udruga je jedna od 12 članica Saveza na nacionalnom nivou. Njezini članovi predstavljaju Istarsku županiju svake godine na velesajmu u Gudovcu i na drugim manifestacija. Izložba u Vodnjanu odvija se pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana i Istarske županije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.