Hrvatski radio

Radio Pula

Održana 34. sjednica Skupštine Istarske županije

01.03.2021.

15:03

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Istarska županija/ustupljena fotografija

Foto: Istarska županija/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Sjednica Skupštine Istarske županije održana je u Hotelu park Plaza Histria u Puli s dnevnim redom od 23 točaka. Predsjedavao joj je predsjednik Skupštine Valter Drandić. Sjednica je započela vijećničkim pitanjima.

Na početku su se prisutnima obratili načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović koji su se osvrnuli na aktualnu situaciju s pandemijom COVID-19. Prema njihovim riječima, trenutno stanje na području Istarske županije je stabilno, a tijekom zadnja dva i pol mjeseca bilježi se smanjenje incidencije novozaraženih. Odluka o postupnom popuštanju mjera, smatraju, pokazala se ispravnom, međutim građani se i dalje trebaju ponašati odgovorno, kako bi se pozitivna epidemiološka situacija održala. 

Što se tiče cijepljena, dr. Stojanović je izvijestio kako je u Istri do sada cijepljeno 8800 osoba, od kojih je njih 2600 primilo i drugu dozu. Načelnik Kozlevac se ujedno zahvalio istarskom županu, načelnicima i gradonačelnicima na pomoći i financijskoj podršci tijekom proteklih godinu dana. 

Na dnevnome redu našle su se informacije o poslovanju Opće bolnice Pula i aktivnostima projekta izgradnje nove bolnice, te poslovanju Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj o čemu su govorili ravnateljica dr. Irena Hrstić, odnosno ravnatelj dr. Marinko Rade. Ravnatelj rovinjske Bolnice osvrnuo se na dosadašnji rad ustanove, na čijem je čelu od 2014. godine, ali i na nadolazeće dvogodišnje razdoblje. 

- Reorganizacija rada Specijalne bolnice za ortopediju pozicionirala je ustanovu među jedine tri bolnice u Republici Hrvatskoj, koje pokazuju pozitivno financijsko poslovanje uz samostalno pokrivanje svih troškova tijekom više od 5 uzastopnih godina. Županijska Bolnica je brzorastuća ustanova nacionalnog značaja, čiji je posljednji i najznačajniji iskorak razvoja izgradnja i opremanje dječjih odjela, za što je potrebno osigurati 13,4 milijuna kuna (plus PDV) - kazao je ravnatelj, koji je dobio podršku Skupštine za projekt dječjih odjela.    

Skupština je jednoglasno podržala i Prijedlog Zaključka o prihvaćanju Sporazuma o davanju kapitalne pomoći za otplatu kredita za dogradnju i rekonstrukciju Doma za starije osobe Buzet. Za realizaciju kapitalnog projekta procijenjene vrijednosti 24.976.639,37 kuna planirano je dugoročno zaduženje Doma za starije osobe Buzet u iznosu 11.300.000,00 kuna, s rokom povrata kredita od 15 godina. Ukupna procijenjena vrijednost otplatne rate iznosi 13.334.000,01 kuna. Sporazumom se Istarska županija obvezuje dati kapitalnu pomoć Gradu Buzetu za financiranje 50% otplate kredita, za troškove investicijskog ulaganja u dogradnju i rekonstrukciju Doma za starije osobe Buzet. 

- Trenutno raspoloživi smještajni kapaciteti u domovima za starije osobe u Istarskoj županiji ne pokrivaju potrebe osoba treće životne dobi, no nadogradnjom Doma u Buzetu, Doma A. Štiglić u Puli, kao i izgradnjom domova u Pazinu i Labinu, u čijim realizacijama sudjeluje i Istarska županija, navedeno će se promijeniti. Uz ulaganja u domove za starije, Istarska županija ulaže značajna sredstva i u usluge izvaninstitucionalne skrbi za starije, pomoć u kući i dnevne boravke, koji omogućuju starijim osobama da ostanu u svojim kućama što je dulje moguće - istaknula je zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar

Skupština je prihvatila Prijedlog Rješenja o imenovanju dr.sc. Ivone Orlić za ravnateljicu Etnografskog muzeja Istre.

Županijska skupština

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.