Hrvatski radio

Radio Pula

Održana konferencija EU projekta Pula4NEET

25.11.2021.

14:18

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Udruga Institut Pula/ustupljena fotografija

Foto: Udruga Institut Pula/ustupljena fotografija

Foto: - / -

U Puli je predstavljen EU projekt Pula4NEET - izvedenica engleskog izraza Not in Education, Employment or Training. Odnosi sena mlade u dobi od 15 do 29 godina koji nisu u sustavu obrazovanja, nezaposleni su, a nisu registrirani u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Voditelj projekta je Udruga Institut Pula, a partneri Hrvatski zavod za zapošljavanje, te učilišta Diopter iz Pule i Studium iz Vukovara. Oni će mladima pomoći da se osnaže u traženju posla, te postanu konkurentni na turbulentnom tržištu rada. Činit će to uključivanjem spomenute skupine mladih u besplatno verificirano obrazovanje i osposobljavanje u Diopter – otvorenom učilištu iz Pule i Učilištu Studium iz Vukovara, čije su ravnateljice Maja Milevoj i Ana Gale objasnile na koje će im sve načine pomoći da se što bezbolnije i uspješnije uključe na tržište rada.

Nude im besplatno mentorstvo pri traženju posla, rad na razvoju socijalnih vještina, pomoć u pisanju životopisa, individualni program, karijerno savjetovanje, te besplatan upis u sve programa osposobljavanja i srednjoškolskog obrazovanja. Neke od najatraktivnijih u ovom trenutku jesu edukacije za zanimanja: dadilja, njegovateljica starijih i nemoćnih, knjigovođa, maser u wellness centru, priprematelj jela istarske tradicijske kuhinje, turistički animator, slastičar, pediker, priprematelj pizze, brojna zanimanja u građevini; zidar, tesar, krovopokrivač, armirač, keramičar i fasader, kao i u rukovanju strojevima; viličarom, bagerom, građevinskom dizalicom, hidrauličnom platformom i sl. Te, naravno, dvogodišnja, trogodišnja i četverogodišnja srednja škola: bolničar, ekonomist, komercijalist, vozač motornih vozila, tehničar cestovnog prometa, agrotehničar itd. Svima će biti omogućena teorijska, praktična nastava i vježbe, kao i sva potrebna literatura, te refundirani troškovi prijevoza na edukaciju.

Pozivaju stoga iz učilišta, sve koji imaju između 15 i 29 godina, ne školuju se, nezaposleni su i nisu u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, da se prijave na ovome linku što će ga pronaći i na internetskim stranicama Udruge Institut Pula, koja je i lider na projektu Pula4 NEET: https://www.udruga-institut.hr/pula4neet-prijava/

Projektom će se utjecati na 25 mladih osoba kojima će se omogućiti obrazovanje i profesionalno usmjeravanje potrebno za izlazak iz statusa neaktivnosti. Projekt će trajati do srpnja 2023. godine, a financira se iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.