Hrvatski radio

Radio Pula

Održano hodočašće Svetoj Foški

14.02.2016.

16:00

Autor: Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vodnjanci su danas tradicionalno hodočastili u crkvu Svete Foške u Batvače, gdje se misa održava prve nedjelje nakon 13. veljače, kad je blagdan ove krsćanske svetice. I jutros je tamo bilo puno ljudi, lošem vremenu usprkos.

Nakon Sv. Blaža, upravo je Sv. Foška od davnina najomiljenija vodnjanska krsćanska svetkovina. Prve nedjelje nakon 13. veljače, zitelji Vodnjana i okolice okupljaju se u velikom broju u crkvi Sv. Foške u Batvačima. Tako je bilo i jutros, unatoć kiši i nevremenu, na misi posvećenoj potrebitima, bolesnima i invalidima. Jer sveta je Foška zaštitnica upravo takvih, pa je i stara trobrodna bazilika u Batvačima, koja datira još od 6. stoljeća, prepuna odbačenih pomagala i zavjetnih darova nakon čudesnih izlječenja po zagovoru sv. Foške.

Čuda se ondje događaju i u novije vrijeme i sve više je onih koji traže pomoć sv. Foške. Ona je i zagovornica mladih. Naime u dobi od samo 13 godina ubijena je jer se nije htjela odreći svojega uvjerenja i krsćanstva, upravo 13. veljače 250. godine. Za svetu Fošku veže se i lijepa narodna poslovica koja kaže - sv. Foška ledon rošta, ko ga najde ga razbije, a ko ne - ga učini. Kako je jučer u Istri, na blagdan sv. Foške bilo lijepo i sunčano - to će reći da nam predstoji razdoblje značajnijeg pogoršanja vremena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.