Hrvatski radio

Radio Pula

Odustaje se od povećanja stope boravišne pristojbe za nerazvijena područja

13.12.2016.

13:36

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo turizma odustalo je od povećanja stope boravišne pristojbe za turistički nerazvijena područja. U Vladinu proceduru neće uputiti prijedlog izmijenjene Uredbe o utvrđivanju visine boravišne pristojbe, a na koju je i Turističko vijeće Turističke zajednice Istre imalo brojne primjedbe.

Nakon provedene javne rasprave Ministarstvo je ipak odustalo od predloženog povećanja stope boravišne pristojbe namijenjene za razvoj turistički nerazvijenih, odnosno kontinentalnih područja. Iz Ministarstva potvrđuju kako je prijedlogom državnog proračuna za iduću godinu, osigurano dodatnih pet milijuna kuna za razvoj kontinenta, te još pet milijuna kuna za pripremu projekta Cro kartice, koji je također namijenjen poticanju razvoja kontinenta. Stoga u Ministarstvu smatraju da će kroz navedena sredstva iz državnog proračuna biti osiguran kvalitetan razvoj kontinentalnog dijela zemlje.

I u Turističkom vijeću županijske Turističke zajednice zadovoljni su ovakvom odlukom. Predsjednik vijeća Valter Flego ističe kako je zadovoljan jer se u 5 do 12 ne mogu mjenjati pravila igre za iduću godinu. Istra kao najrazvijenija turistička regija već je pripremila financijski plan i aktivnosti za 2017. godinu. Flego kaže kako se Istri ne može uzeti 2, 3 milijuna kuna kako bi se pomoglo nerazvijenim područjima, kada za to ima stotinu drugih načina. 

A jedan od načina pomoći nerazvijenim kontinentalnim područjima je, kažu u Ministarstvu upravo projekt Cro kartice. Podsjećaju da bi Cro kartica povećala domaću potrošnju za 60 posto, domaći turistički promet za 30 posto, a dio gostiju sigurno bi posjetio i kontinent. Ističe to i Boris Žgomba iz Udruge hrvatskih putničkih agencija i kaže kako će se podignuti strandard hrvatskih građana, a s druge strane povećati domaća potrošnja što je veoma važno za kontinent koji je u ovom trenutku turistički nerazvijen.

Primjena vaučera za domaća putovanja omogućila bi između 10 i 20 tisuću novih radnih mjesta te od 7 do 11 milijardi kuna novih investicija, podsjećaju u ministarstvu turizma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.