Hrvatski radio

Radio Pula

Online predavanje o inovacijama za klimatske promjene

26.11.2020.

10:51

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Zelena knjižnica/ustupljena fotografija

Foto: Zelena knjižnica/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Melani Furlan i dr. sc. Robert Pašičko održat će u 17 sati online predavanje "Inovacije za klimatske promjene – i kako do vlastitog solarnog sustava na svom krovu". U sklopu projekta Zelena knjižnica organiziraju ga Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica u Puli.

Klimatske promjene su kompleksan problem koji nije moguće riješiti preko noći ili s magičnim metkom, ističu organizatori, dodajući: mnoga od tih rješenja koja trebamo da smanjimo naše emisije i prilagodimo se onim promjenama koje ne možemo izbjeći – još niti ne postoje, i zahtijevaju sve nas da radimo na njima i ubrzamo rješenja. Ovdje se ne radi (samo) o tehničkim inovacijama – nego o društvenim, dakle kako primjenom novih tehnologija postići promjene u društvu; kako postati održivo društvo koje ne treba dva planeta da bi preživjelo? Jedno od rješenja koje će predavači predstaviti je "Na sunčanoj strani" – platforma na kojoj Zelena energetska zadruga radi sa Europskim institutom za inovacije i tehnologiju (KIC Climate) ne bi li došli do više solarnih sustava za građane grupnom kupovinom i značajnim uključenjem svih zainteresiranih.

Melani Furlan aktivna je članica Zelene energetske zadruge već 5 godina, trenutačno u ulozi voditeljice projekata. Kroz brojne međunarodne projekte i lokalne inicijative u zadruzi, fokusirala se na građansku energiju, odnosno korištenje lokalno dostupnih resursa za održivi razvoj lokalnih zajednica. Osobito je zanima distribuirana proizvodnja energije i uporaba novih tehnologija u energetici, kroz inovativne poslovne modele. 

Robert Pašičko – Jedan je od suosnivača UNDP Alternative Finance Laba koji radi na primjeni inovacija i financijskim mehanizmima u 30-ak država u svijetu (inovacije u gradovima, crowdfunding, blockchain, digital assets). Sudjelovao je u izradi brojnih nacionalnih strateških i zakonodavnih dokumenata u području energetike i klimatskih promjena i koordinirao rad na izradi Okvira za niskougljičnu strategiju RH. Predaje kao docent na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu Sveučilišta u Zagrebu, a od 2013. godine djeluje i kroz Zelenu energetsku zadrugu gdje je jedan do suosnivača i gdje radi na razvoju projekata građanske energije u Hrvatskoj i regiji Zapadnog Balkana.

Predavanje možete pratiti na poveznici https://ovh.unipu.hr/b/iva-cru-adp.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.