Hrvatski radio

Radio Pula

Online premijera novog broja magazina "Videodrum"

14.07.2021.

15:40

Autor: Tomislav Šikić

Foto: DC Rojc/ustupljena fotografija

Foto: DC Rojc/ustupljena fotografija

Foto: - / -

U 21 sat, održava se online premijera drugog izdanja videomagazina Videodrum. Nastao je kao online projekt u koji su se ujedinile četiri organizacije - KUD Channel Zero iz Ljubljane, Klub Močvara iz Zagreba, Savez udruga Rojca iz Pule te Kulturni centar Grad iz Beograda.

Drugo izdanje Videodruma predstavlja najvažnije sa kulturne scene četiriju urbanih središta. Izvještava o najrecentnijim događanjima te predstavlja novu glazbu i  nove umjetničke projekte. 

KUD Channel Zero donosi priču o prosvjedima koji su se 11. lipnja održali u Sloveniji, prosvjedi potpore Radio Študentu, najvažnijem slovenskom mediju koji aktivno pokriva alternativnu kulturu pod nazivom ReŠolucija. Prosvjed je usmjeren protiv Ministarstva kulture koje je na natječaju za medijske sadržaje Radio Študentu dodijelilo 0 eura. Također, prikazuje nam se i koncert Gašpera Letonje, velikana slovenske post-metal scene koji svojim debitantskim solo albumom „Ivy“ kreće u nove vode. 

Klub Močvara predstavlja mladi portal Podrži scenu iza kojeg stoje Nina, Ema, Leina i Ana. Cure neumorno prate regionalnu glazbenu scenu, a glavna ideja im je stvoriti prostor za predstavljanje i promociju umjetnika s ciljem približavanja scene publici, baš kao i istoimenom močvarnom programu. Ovaj put su za gledatelje Videodruma sastavile top listu spotova zagrebačkih glazbenika nastalih od ožujka do danas, odnosno u vrijeme COVID-19 pandemije koja je svirke i glazbeni angažman svela na minimum. Imat ćemo priliku i pogledati snimku koncerta zagrebačkog psychedelic breakbeat punk benda Discohernia. 

Dnevni boravak Rojca za drugo izdanje Videodruma donosi priču o premijeri radio predstave „Soundtrack za film koji nije snimljen“. Ovaj kazališno–radijski dijalog se sastoji od poetskih, proznih i glazbenih zapisa nastalih kao dijaloška razmjena tijekom zime i proljeća 2020./21. između zagrebačke pjesnikinje, kantautorice i dramaturginje Nine Bajsić i beogradskog pjesnika, kantautora i slikara Nenada Marića (Kralj Čačka). U maniri radiofonskog teatra, dramaturgija Soundtracka za film koji nije snimljen se ne zasniva samo na riječima i glazbi, već ju krasi i zvučno-atmosfersko ruho Dina Brazzodura i Lane Deban upotpunjeno terenskim audio snimkama i naracijom Pavlice Bajsić. Pulska publika prva je vidjela predstavu o kojoj danas „bruji“ cijela regija. Prvu izvedbu radio predstave „Soundtrack za film koji nije snimljen“ producirali su Radio Teatar i Radio Rojc.

Za drugi Videodrum iz Beograda stiže priča o situaciji sa zgradom BIGZ-a, točnije o njezinim donedavnim stanarima. Kako je zgrada prodana, nekoliko stotina glazbenika, na desetine umjetnika, skejtera, raznih drugih kreativaca ostali su bez prostora za rad. Iz Beograda stiže i priča o novoj pojavi na sceni: Azza i Kapale, koji daje svoje viđenje starih kafanskih pjesama. 

Poveznica za premijeru je: https://www.youtube.com/watch?v=8dPjWQExQ_0

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.