Hrvatski radio

Radio Pula

Opremljen mikrobiološki laboratorij pulske bolnice

07.09.2022.

11:33

Autor: HRT

Mikrobiološki laboratorij OB Pula

Mikrobiološki laboratorij OB Pula

Foto: Općina Medulin / ustupljena fotografija

U Puli je predstavljen novoopremljeni prostor mikrobiološkog laboratorija Opće bolnice Pula koji je opremljen novim laboratorijskim namještajem temeljem donacije Općine Medulin.


Navedena oprema, u vrijednosti 55.000 kn kupljena je i donirana Općoj bolnici Pula s ciljem podizanja kvalitete usluge i uvjeta dobre laboratorijske prakse za sve pacijente koji su hospitalizirani u OB Pula, kao i za stanovnike Istre koji gravitiraju u Bolnicu radi dijagnostičkih testiranja koje provodi Laboratorij.


Osim COVID uzorkovanja, u Laboratoriju se provode mikrobiološka testiranja brzim antigenskim testovima za brojne dišne i probavne infekcije, a to je jedini laboratorij u Istri gdje se provodi testiranje za bakteriju Helicobacter pylori, jedan od rijetkih laboratorija u Hrvatskoj koji provodi provokaciju stolice na parazite. Jedini je laboratorij u Istri koji pruža uslugu uzimanja krvi, pripreme i slanja u druge laboratorije (većinom za Zagreb) vrlo specifične pretrage, tzv. Qvantiferonski test. Na taj način 30-40 pacijenata mjesečno obavi uslugu u Puli, bez odlaska u Zagreb.


Općina Medulin i na druge načine podupire i olakšava rad pulske Opće bolnice: otplata rata kredita za novu bolnicu cca 200.000,00 kn godišnje; ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu na području Općine Medulin – ambulanta u Premanturi – čiji bi rad za posljedicu trebao imati manje opterećenje hitnog prijema u OB Pula.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.