Hrvatski radio

Radio Pula

Osnivanje klastera istarskih mljekara

18.12.2013.

15:05

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istarski proizvođači ovčjeg, kravljeg i kozjeg sira te mljekari od sada pod zajedničkom kapom. Proizvođači i prerađivači mlijeka osnovali su Klaster istarskih proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda kako bi zajedno lakše nastupali na tržištu te svojim proizvodima s oznakama izvornosti dali veću vrijednost.

2012. u Istri se proizvelo deset milijuna litara kravljeg mlijeka. Ove - upola manje. Stočari smatraju da se putem klastera proizvodnja može revitalizirati.

Proizvođač kravljeg mlijeka Silvano Orbanić kaže da putem tog klastera moraju naći proizvode koji će imati višu vrijednost i koji će pokrenuti proizvodnju mlijeka. Taj proizvod s višom vrijednosti u ovom slučaju je sir. Njega se planira zaštititi oznakom izvornosti. Kupci bi tako dobili proizvod standardizirane kakvoće, a proizvođači bolju poziciju na tržištu.

Na taj način bi bili lakše dostupni našim ugostiteljima a i sami kupci bi tražili naš proizvod i bilo bi lakše plasirati veću količinu, kaže Branko Radošević, proizvođač ovčjeg mlijeka i sira. Najprije bi se oznakom izvornosti zaštitio ovčji sir. Istarska županija financirala bi izradu elaborata za njegovu zaštitu.

Mi smo itekako zainteresirani da proizvođači sira imaju u okviru svojih obiteljskih gospodarstava i agroturističke aktivnosti, odnosno ponudu svoji proizvoda na kućnom pragu, zaključio je pročelnik za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolović.

Prema planiranom, ovčji bi sir oznaku izvornosti trebao dobiti iduće godine. Nakon toga bi se krenulo u zaštitu kravljeg i kozjeg sira.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.