Hrvatski radio

Radio Pula

10:41 / 27.02.2013.

Autor: Jana Radić

Osobama s invaliditetom pristupačna samo trećina objekata

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Puli je jučer predstavljen Vodič za osobe s invaliditetom kroz Istarsku županiju. Rezultat je četverogodišnjeg istraživanja pristupačnosti objektima u istarskim gradovima i mjestima osobama s invaliditetom. Publikaciju su izdali Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Istarska županija.

U svijetu je milijarda osoba s invaliditetom, dok je u Hrvatskoj ta brojka oko pola milijuna. Kako ističu iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom, jedan od osnovnih problema je pristupačnost koja ako nije zadovoljavajuća stvara kod njihovih korisnika osjećaj nemoći i izoliranosti.

Vodič koji je upravo objavljen omogućit će osobama s invaliditetom bolje snalaženje po Istri, kaže jedna od autorica Marica Mirić, predsjednica Društva distrofičara Hrvatske koja objašnjava da su snimili 1.770 objekata te da je trećina objekata u Hrvatskoj nepristupačno, trećina djelomično pristupačna i trećina potpuno pristupačna. Najlošije je stanje u sudovima, koji su gotovo nepristupačni osobama s invaliditetom, a najbolji primjer pristupačnosti u Istri je pulska Zračna luka, ističe Mirić.

Na projektu je radio i predsjednik Društva distrofičara Istre Davor Komar koji kaže da osobe s invaliditetom u pravilu idu samo na provjerena mjesta te da će im s vodičem to biti olakšano te im pojednostaviti i poboljšati kvalitetu života.

Istri je kao turističkoj regiji ovaj vodič bio itekako potreban, ističu autori te se nadaju da će se osobe s invaliditetom koje u Istru dolaze na odmor koristiti ovom publikacijom koja će biti i na internetu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.