Hrvatski radio

Radio Pula

Otkazani 16. Dani mladog maslinovog ulja

08.11.2021.

10:09

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Grad Vodnjan(ustupljena fotografija

Foto: Grad Vodnjan(ustupljena fotografija

Foto: - / -

Dani mladog maslinovog ulja, tradicionalna manifestacija koja ima za cilj promociju mladog maslinovog ulja i eno-gastronomske ponude s područja Vodnjanštine te promociju izlagača poljoprivrednih proizvoda iz regije i inozemstva, koja se od 19. do 21. studenog trebala održati po 16. put, otkazana je.

"Teška odluka o otkazivanju omiljene manifestacije na Vodnjanštini donesena je zbog novog velikog rasta broja zaraženih u pandemiji Covid-19, koja je uzrokovala i prošlogodišnje otkazivanje Dana mladog maslinovog ulja. Iako je ove godine sve bilo spremno za održavanje 16. izdanja te su uloženi veliki napori u prilagodbi trenutnoj epidemiološkoj situaciji, procijenjeno je da je ovo ispravna i odgovorna odluka za sve stanovnike Vodnjana i okolice, kao i za sve posjetitelje. 

Ovogodišnji Dani mladog maslinovog ulja trebali su biti održani na istoj, već dobro poznatoj lokaciji, na parkiralištu u Istarskoj ulici, ali, sukladno epidemiološkim preporukama i primjereno trenutnoj financijskoj situaciji te u dogovoru s izlagačima, u manjem šatoru koji je trebao ugostiti njih 45. Organizatori su bili spremni na provjeru Covid putovnica pri ulasku u šator, testiranje na licu mjesta, održavanje razmaka među izlagačima, ventilaciju prostora te brojne druge mjere. Fokus je trebao biti na lokalnim maslinarima te njihovim proizvodima, a manifestacija je, uz potporu brojnih sponzora, trebala biti održana i pod visokim pokroviteljskom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te Istarske Županije.

Okrugli stol "Otpadanje plodova masline", koji se morao održati tijekom manifestacije, održat će se online u planiranom terminu u petak 19. studenoga u 14 sati. Uvodna izlaganja održat će stručnjaci Centra za Zaštitu Bilja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu na temu biologije i pojave patule i mramorirane stjenice kao novih uzročnika otpadanja. Lokalna iskustva izložit će Edi Družetić, a iskustva slovenske Istre Dr. Maja Podgornik s Instituta za maslinarstvo Znanstveno-istraživačkog centra u Kopru. Detaljni podaci o pristupanju bit će objavljeni na web stranicama Grada Vodnjana i Udruge Agroturist Vodnjan", stoji u priopćenju Grada Vodnjana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.