Hrvatski radio

Radio Pula

Otvoren novi natječaj za scraping ribarskih brodova

28.12.2016.

16:19

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva otvorilo je novi, treći krug natječaja za mjeru trajnog prestanka ribolovnih aktivnosti. Ukupni iznos predviđen za provođenje ove mjere kroz razdoblje od 2014. do 2020. godine u protuvrijednosti je 22 milijuna eura.

Ovaj krug natječaja bit će otvoren do 1. veljače 2017. godine a prema tom novom godišnjem Akcijskom planu potpre za izlazak iz gospodarskog ribolova predviđene su za najviše 57 ribarskih plovila, navodi se u priopćenju resornoga ministarstva. 

Podnositelj zahtjeva mora zadovoljiti nekoliko osnovnih uvjeta. Mora biti vlasnik ribolovne povlastice, plovilo mora biti upisano u Registru ribolovne flote najmanje 5 godina i staro najmanje 15 godina u slučaju uništavanja ili prenamjene, a 30 godina u slučaju očuvanja pomorske baštine. Ribarica mora imati i dostatnu minimalnu godišnju ribolovnu aktivnost od najmanje 90 ribolovnih dana tijekom posljednje dvije kalendarske godine prije datuma podnošenja zahtjeva.

Dosad je mogućnost trajnog napuštanja gospodarskog ribolova iskoristilo 30 plovila za što je vlasnicima kroz potpore isplaćeno ukupno 31,6 milijuna kuna. U ministarstvu tvrde kako ribolov uglavnom napušta starija populacija a vlasnici brodova, ovisno o vrsti plovila za odštetu mogu dobiti od 50 do 250 tisuća eura. 

Poslušajte kratku izjavu pomoćnika ministra za ribarstvo, Ante Mišure. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR