Hrvatski radio

Radio Pula

Otvoren stečajni postupak nad tvrtkom Uljanik Proizvodnja opreme

15.04.2019.

14:49

Autor: Hrt/Radio Pula

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Nakon najave u petak, Trgovački sud u Pazinu otvorio je stečajni postupak nad tvrtkom Uljanik Proizvodnja opreme te je za 13. kolovoza zakazao ispitno ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika te tvrtke sa više od 6,2 milijun kuna utvrđenog duga.

Vodnjanska tvrtka Proizvodnja opreme radila do kraja 2018. a sada ne radi zbog blokade računa te preostalih 60-ak zaposlenika nije primilo plaću sad već osam mjeseci. Sutra se sastaje stečajna upraviteljica s radnicima i sindikatima o daljnjim koracima. Ali velik je upitnik što će se dogoditi u srijedu na ročištu o stečaju 3.maja i sljedeći tjedan za Uljanik brodogradilište, kaže Boris Cerovac predsjednik Štrajkaškog odbora.

Gotovo da i radnici sami zazivaju stečaj kako bi ostvarili barem dio svojih prava. Sindikati su, pak, pozvali Upravu da sutra sazove skup radnika i uputi škverane - što dalje. A pitanje je i što dalje s Jan de Nulom, odnosno jaružarom koji bi do kraja travnja trebao biti pripremljen za tegljenje u neko drugo brodogradilište. A pripremiti bi ga trebali radnici- bez plaće i u štrajku. Sindikati su to odbili jer, kažu, ni brodovlasnik nije ispoštovao ugovorne obveze prema radnicima. 

Međufinanciranje i restrukturiranje kao da su već zaboravljeni, pa je i najava dolaska kineske delegacije potencijalnih ulagača u sljedećih dva tjedna dočekana s velikom skepsom. Jer teško će koji ozbiljni ulagač, smatra ekonomist i sveučilišni profesor Lenko Uravić preuzeti na sebe stara dugovanja, pa i isplatu zaostalih plaća. No, Kinezi su itekako dobrodošli, kaže Uravić.

I to je, čini se ključno pitanje- zanima li i koga opstanak brodogradnje u pulskom škveru. A radnici, zaključimo, nemaju više vremena ni odgovor čekati. Danas su trebali dobiti plaću, osma je to u nizu koja je trebala sjesti na račune Uljanikovaca- a nije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.