Hrvatski radio

Radio Pula

11:25 / 07.06.2022.

Autor: HRT

Otvorena izložba projekta "U istom filmu"

Otvorena izložba projekta "U istom filmu"

Otvorena izložba projekta "U istom filmu"

Foto: Udruga Metamedij / ustupljena fotografija

Izložba GIF-ova, stickera i digitalnih fotografija nastala u sklopu projekta "U istom filmu" otvorena je u ponedjeljak, 6. lipnja u foajeu rovinjskog kina Gandusio. 

Cilj projekta "U istom filmu" je omogućavanje veće dostupnosti kulturnih sadržaja za ciljnu skupinu djece i mladih s teškoćama u razvoju. Osmislila ga je udruga Metamedij u suradnji sa Školom za odgoj i obrazovanje Pula te Javnom ustanovom Pula film festival.


- Danas smo se okupili nakon jednog ciklusa senzornih projekcija koji smo realizirali u suradnji s udrugom Metamedij, a riječ je o projektu „U istom filmu“. Jako mi je drago što smo se priključili projektu, a organizirali smo šest senzornih projekcija za oko 500 posjetitelja u suradnji s Doi Ada Društvom osoba s invaliditetom Rovinj i rovinjskim osnovnim školama. Projekt je jako lijepo prihvaćen od strane škola i vjerujem da ćemo s tom pričom senzornih projekcija sigurno nastaviti i dalje jer za to imamo sve uvjete. Vjerujem da će biti prilike i za ugošćavanje nekih od radionica čije rezultate možemo danas vidjeti na izložbi i u Rovinju. Radi se o stručnim edukatorima i vjerujem da ćemo uz pomoć grada i našu pomoć to uspjeti realizirati iduće godine - kazala je ravnateljica POU Rovinj Dubravka Svetličić.

Otvorena izložba projekta "U istom filmu“

Otvorena izložba projekta "U istom filmu“

Foto: Udruga Metamedij / ustupljena fotografija

Marino Jurcan iz udruge Metamedij zahvalio je domaćinu i svim suradnicima na projektu.


- Ovo je kraj jednog ciklusa kojeg financira Ministarstvo kulture i medija RH, a prijavili smo projekt i za sljedeću godinu. Neke novosti u projektu su da će se odvijati ne samo u Puli, nego i u drugim gradovima partnerima. Senzorne projekcije idu dalje, a sa Školom za odgoj i obrazovanje Pula pokušat ćemo izraditi metodološke smjernice koje se mogu aplicirati i na neke druge radionice. Ujedno mi je i drago da je projekt zaživio te da su partneri i suradnici zadovoljni, a nadam se da su zadovoljni i krajnji korisnici  kazao je Jurcan.


Vanja Marković iz Škole za odgoj i obrazovanje Pula zahvalila je rovinjskim partnerima što su prihvatili sudjelovati u projektu.


- U principu zajedno radimo na inkluzivnosti čitave županije te se nadam da ćemo se u idućim projektima proširiti i van njenih granica. Smatramo da je ovaj projekt zaista inovativan, a mi kao Škola za odgoj i obrazovanje smo izrazito zadovoljni što smo pronašli partnera poput udruge Metamedij koja si je dala truda ući u dubinu problematike. Kao što je i spomenuto radit ćemo na metodološkim smjernicama za koje smatramo da su izuzetno bitne za aktere u kulturi kako bi bili dobro informirani kako da sve sadržaje prilagode svakom mogućem tipu korisnika - rekla je Marković.


Osnovni cilj projekta "U istom filmu" je osigurati jednake mogućnosti za sudjelovanje u kulturnom životu zajednice djece i mladih s teškoćama u razvoju. U sklopu projekta u studenom 2021. održane su dvije kreativne radionice za učenike Škole za odgoj i obrazovanje Pula. Dvodnevna radionica GIF animacija i stickera održana je pod vodstvom dizajnerskog kolektiva NJI3 (Franka Tretinjak i Dina Milovčić), dok je radionicu digitalne fotografije vodio Ivan Idžojtić. Radovi nastali na radionicama predstavljeni su na ovoj maloj multimedijalnoj izložbi.


Izložba u foajeu kina Gandusio otvorena je do 11. lipnja a možete je pogledati svaki dan prije početka filmskih projekcija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.