Hrvatski radio

Radio Pula

Otvorena izložba radova učenika ŠPUD-a

03.12.2021.

16:01

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Rojc/ustupljena fotografija

Foto: Rojc/ustupljena fotografija

Foto: - / -

U unutrašnjem dvorištu Rojca otvorena je izložba radova učenika grafičkog odjela 3. i 4. razreda Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula, nastali u sklopu kampanje Odjela prevencije P.U. istarske i Sigurne kuće Istra, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Riječ je o seriji plakata koji su zamišljeni kao komunikacijska (vizualna komunikacija) podrška široj kampanji. Izložba je postavljena u galeriji Karlobar Dnevnog boravka Rojca, a otvorena je do 17. prosinca 2021. Ulaz je slobodan uz COVID potvrdu i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. 

- Temi se pristupilo iz užeg, iskustvenog konteksta, i djelomično istraživačkim metodama. Konceptualno, vizualni reprezenti povezani su trima osnovnim elementima. Prvi je slogan – Nasilje je nasilje, je nasilje, je nasilje, što je referenca na čuvenu rečenicu Gertrude Stein – Ruža je ruža, je ruža, je ruža. Drugi je motiv Žene u povijesti umjetnosti; žene kojoj se divimo, žene muze, žene koja se putem inspiracije i metiera izdiže iz mimesisu ponuđenog predloška i postaje gotovo metafizičko mjesto obožavanja. Treći je element intervencija na liku žene, promišljena i simbolički usmjerena intervencija koja ide u smjeru destrukcije, negacije, oštećivanja, nasilja nad motivom/materijom tj, slikovnom predodžbom tijela/duše u liku žene. Formalno, radi se o unikatnim djelima koja u izvedbenom djelu (naknadna intervencija na otisnutom plakatu) možemo (uvjetno) povezati sa tradicijom kolaža, dekolaža, Spacionizma (Movimento spaziale)... - keže Andi Pekica, profesor likovne kulture te jedan od mentora učenika koji su sudjelovali u projektu. 

Plakati su 25. studenog na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama pokazani na pojedinim izlozima trgovina u gradu Puli. Za tu prigodu, uz navedene plakate, izložene su i njihove verzije bez slogana i intervencije, samo sa tekstom koji označava prigodu.

- Ti parelelni plakati prezentirali su simbolički ekvivalent željenoj stvarnosti. Onoj u kojoj neprozirna materija zidova nije i ne bi smjela biti alibi za destruktivnu aktivaciju Freudovskog Ida - rekao je Andi Pekica. 

Mentor, prof. Denis Sardoz

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.