Hrvatski radio

Radio Pula

Otvorena Kuća istarskog maslinovog ulja

09.05.2017.

15:52

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska je od danas bogatija za još jedan muzej. Riječ je o Kući istarskog maslinovog ulja otvorenoj jutros u prostoru bivše trikotaže Arena u pulskoj starogradskoj jezgri. Prvi je to muzej posvećen maslinarstvu.

Priča o istarskom maslinarstvu u muzeju počinje u antičko doba, prije dvije i pol tisuće godina a završava zaštitom izvornosti istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja na europskoj razini koja se očekuje ovih dana. Kuća istarskog maslinovog ulja prostire se na 500 četvornih metara i privatna je poduzetnička inicijativa povjesničarke umjetnosti i marketinške stručnjakinje Lorene Boljunčić. U posao je uložila dva milijuna kuna.


Muzej je multimedijalan, uz povijesni pregled i educira posjetitelje a njegov obilazak završava vođenom degustacijom, arheologinje i članice poznate istarske maslinarske obitelji Lene Puhar O Grady.

U suvenirnici muzeja nude se ulja brojnih istarskih maslinara.


Kuća istarskog maslinovog ulja, prvog takvog u zemlji, otvara se pred turističku sezonu čime će zasigurno obogatiti turističku i gastronomsku ponudu Pule i Istre.

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.