Hrvatski radio

Radio Pula

Otvorene prijave na radionicu izrade fanzina

30.11.2021.

13:03

Autor: Tomislav Šikić

Oleg Morović, voditelj radionice Print Zine (Foto:Prostor urbane kulture/ustupljena fotografija)

Oleg Morović, voditelj radionice Print Zine (Foto:Prostor urbane kulture/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

Fažanska Udruga "Prostor urbane kulture" organizira besplatnu radionicu izrade fanzina koja će se održati od 16. do 20. prosinca u prostoru udruge - Kasarna u Fažani. Prijaviti se može individualno ili u timu.

Fanzini su nezavisne publikacije rađene prema d.i.y. (do it yourself - uradi sam) principu. Na četvrtoj po redu Print Zine radionici polaznici imaju mogućnost naučiti osnove izrade fanzina a tokom pet dana polaznici će moći oblikovati, otisnuti i uvezati svoju publikaciju i to u nakladi od deset primjeraka. Prijaviti se može individualno ili u timu a za vrijeme radionice osigurani su alati i materijal za rad: papiri i pribor za crtanje, škare, lijepilo, pisače mašine, klamerica, PC, pristup internetu te fotokopirni uređaji. Kod kreiranja sadržaja mogu se koristiti i vlastiti materijali poput fotografija, tekstova, ilustracija, itd. Radionica je namijenjena mladima od 15 do 35 godina koji se interesiraju za kreativan rad i žele se educirati o načinima i mogućnostima nezavisnog izdavaštva, te korištenju više medija i eksperimentalnim stvaralačkim prisupima. Polaznici mogu i ne moraju imati prethodnog iskustva s istim ili sličnim kreativnim procesima. 

Po završetku radionice svakom polazniku ostaje pet primjeraka fanzina dok se ostalih pet arhiviraju u Fanzinoteci, arhivu nezavisnih publikacija koji se vodi u prostoru Kasarne. Sudjelovanje na radionici je besplatno, a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem e-maila: kasarnafazana@gmail.com. Radionica će se održavati u poslijepodnevnim satima, od 17 do 19 sati uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera a broj polaznika je ograničen. Radionicu će mentorirati grafički dizajner Oleg Morović, voditelj Prostora urbane kulture u Fažani. 

U petak, 24. prosinca, radovi i fanzini nastali na radionici biti će izloženi u prostoru Kasarne a početak je zakazan u 19 sati. Glazbeni program večeri voditi će Toni Disco, Mario Art, Baby Yogurt i Fresh New Guy. 

Program financijski podržavaju Istarska Županija i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Oleg Morović, voditelj Prostora urbane kulture u Fažani

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.