Hrvatski radio

Radio Pula

Otvoreni 11. Dani meda u Pazinu

26.02.2016.

12:58

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Pazinu su jutros otvoreni Dani meda, koje već 11 godina s partnerima organizira pazinska pčelarska Udruga Lipa. U gradskoj sportskoj dvorani okupilo se više od stotinu domaćih proizvođača pčelinjih proizvoda i opreme te njihovih kolega iz Poljske, Mađarske, Austrije, Italije i Slovenije.

U samo desetak godina, ova je manifestacija postala jednim od najvažnijih pčelarskih susreta u zemlji po kojoj je grad Pazin postao prepoznatljiv i izvan granica Hrvatske, kaže njegov gradonačelnik Renato Krulčić.

Nakon katastrofalne 2014. pčelari su zadovoljni lanjskim prinosima i kakvoćom meda. Pokazalo je to i ovogodišnje ocjenjivanje jer sve vrste meda imaju svoje predstavnike u samom vrhu bodovne ljestvice, ističe Ranko Anđelini, predsjednik pazinske udruge pčelara Lipa. 

Šampionski bagremov med proizvela je Biserka Benazić iz mjesta Kukurini.

Stručna predavanja na ovogodišnjim Danima meda posvećena su uporabi meda u prehrani djece, metodama otkrivanja njegova patvorenja, specifičnim načinima pčelarenja te modelima poticanja proizvodnje meda.

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.