Hrvatski radio

Radio Pula

14:34 / 15.11.2018.

Autor: Nives Kalebić

Otvoreni radovi na izgradnji punog profila istarskog ipsilona

foto: Marko Percan

foto: Marko Percan

Foto: - / -

U Pazinu su svečano otvoreni radovi na izgradnji punog profila istarskog ipsilona, od Rogovića do tunela Učka. Gradnja 28 kilometara duge dionice vrijedna je milijardu i 237 milijuna kuna, a radovi bi trebali trajati tri godine.

Na otvorenju su bili i premijer Andrej Plenković te ministri mora, prometa i infrastrukture i graditeljstva i prostornog uređenja Oleg Butković i Predrag Štromar. 
 
11 vijadukata, 14 podvožnjaka, tri nadvožnjaka i jedno odmorište bit će izgrađeno na istočnoj strani istarskoga ipsilona. Prva dionica u punom profilu autoceste Rogovići - Cerovlje, duga šest kilometara u promet će biti puštena 2020-te godine. Godinu dana nakon toga bit će gotova dionica Cerovlje - Lupoglav - Vranja. Premijer Andrej Plenković istaknuo je značaj izgradnje posebno suradnje s koncesionarom francuskim Buigom. 

Da je jedan od glavnih prometnih prioriteta ove Vlade dovršetak izgradnje ipsilona u punom profilu, istaknuo je ministar mora, prometa i infrastukture Oleg Butković 
 
Godišnje dionicom Pazin - tunel Učka prođe 20 milijuna vozila. Izgradnjom autoceste podići će se prvenstveno sigurnost, skratiti vrijeme putovanja te povećati prihodi od turizma. Na trasi buduće autoceste bit će angažirano tisuću i pol radnika. Generalni direktor Bina Istre Dario Silić 
 
Stoga bi nastavak izgradnje ipsilona trebao biti pokretač razvoja istarskog, ali i hrvatskog gospodarstva. Nakon dovršetka radova u planu je izgradnja druge cijevi tunela Učka i autoceste do Matulja, a radovi bi mogli početi 2021-ve godine. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.