Hrvatski radio

Radio Pula

08:25 / 13.05.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Otvorenje samostalne izložbe slika "Tre gridi"

Foto: POU Poreč/ustupljena fotografija

Foto: POU Poreč/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Izložba "Tre gridi" autora One Dollar Billa/Bojana Šumonje, Marka Jakše i Pierra Tola održat će se u 19 sati u Galeriji Zuccato, Decumanus 34, Poreč. Izložba ostaje otvorena do 26. lipnja, a može se razgledati svakim danom 10.00 – 12.00 I 17.00 – 22.00 sata, osim blagdanom.

U najavi izložbe stoji: "Zakoračiti u galeriju Zuccato ovih dana znači u potpunosti uroniti u svijet umjetnosti, slikarsko-skulpturalno-auditivni ambijent – izdvojeni mikrokozmos s prepoznatljivim formama i motivima iz naše predmetne stvarnosti, ali koji su alterirani i izmješteni u dojmljive oniričke prostore. Stvoritelji tog svijeta su Bojan Šumonja, Marko Jakše i Pierre Tol, čije je zajedničko djelovanje objedinjeno pod nazivom One Dollar Bill. Svijet koji je ova neformalna skupina / zajednički koncept stvorila prožima izložbeni prostor i čini multimedijalnu galerijsku stvarnost u cijelosti: Bojan Šumonja i Marko Jakše autori su impozantnih i fantazmagoričnih slikarskih djela, skulpturalni objekti djelo su Bojana Šumonje i Pierrea Tola, a Tol je autor sveprožimajuće zvučne instalacije. Riječ je o svojevrsnom totalnom umjetničkom djelu, ali, još važnije, o potpuno osmišljenom nadrealnom umjetničkom ambijentu koji nam dopušta da zakoračimo u svijet prikazan na slikama umjetnika. Ono što povezuje sve radove, ali i zajedničko djelovanje umjetnika, kao što to i sami ističu, povratak je i reinvencija postulata modernizma – čiste umjetnosti i afirmacije individualnosti (ako je to u današnjem okruženju uopće moguće). Ova velika ideja, veliki narativ, u likovnoj se umjetnosti gotovo u potpunosti izgubio do kraja 1970-ih godina. Težnja k individualizmu kao preduvjetu umjetničkog izražavanja povezuje ih s umjetnicima ekspresionizma, nadrealizma, apstraktnog ekspresionizma i ekspresivne figuracije, pa do svih inačica neoekspresionizma (transavangarde i drugih). Povezuje ih i s prethodnicima te misli – s Hieronymusom Boschom, Giuseppeom Arcimboldom, Pieterom Brueghelom mlađim, Franciscom Goyom, Johannom Heinrichom Füsslijem, Williamom Blakeom i drugima".

Bojan Šumonja rođen je u Puli 29. listopada 1960. Završio je srednju umjetničku školu u Puli i likovnu akademiju u Veneciji, odjel skulpture, u klasi prof. Tramontina 1984. Od 1987. član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagao na preko 200 skupnih i 90-ak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Marko Jakše rođen je 1959. u Ljubljani. Jedan je od najznačajnijih slovenskih slikara. Diplomirao je 1987. na ljubljanskoj Akademiji za likovno umetnost pod mentorstvom Metke Krašovec. Dobitnik je najznačajnije umjetničke nagrade Prešernovega sklada 2015.

Pierre Tol rođen je 1970. u Amsterdamu u Nizozemskoj. Živi i radi u Puli od 2016.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.