Hrvatski radio

Radio Pula

Ove godine 70 milijuna kuna osigurano za sanaciju županijskih prometnica

23.01.2017.

13:40

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve je manje novca na raspolaganju za županijske i lokalne ceste pa tako i za one u Istri. No bez obzira na to, ove će godine 70 milijuna kuna biti utrošeno na obnovu i redovito održavanje tih cesta kako bi se prvenstveno poboljšala sigurnost prometa te sanirale najkritičnije točke.

U Istri ima tisuću 250 kilometara županijskih i lokalnih cesta, a sredstva za sanaciju i održavanje tih cesta sve su manja. Stoga će se i odgoditi sanacija nekih dionica i objekata koje je potrebno urediti kako bi se osigurala stabilnost, trajnost i sigurnost prometa, kaže ravnatelj županijske uprave za ceste Robi Zgrabljić. Na raspolaganju, dodaje, u 2017. imaju nešto više od 70 milijuna kuna, a na redovito održavanje utrošit će se 41 milijun.

Od najznačajnijih investiciji, Zgrabljić ističe rekonstrukciju dijela ceste Tinjan - Višnjan, Žbandaj - Poreč, asfaltiranje lokalne ceste Završje - Ponte Porton te obnovu dijela županijske ceste u Višnjanu. Uz to planirano je i asfaltiranje makadamskog puta Cestarska kuća - Bale - Barbariga, rekonstukcija dijela županijske ceste u Fažani te dionice ceste Labin - Stari grad.

Radovi će krenuti nakon što se provedu natječaji i odaberu izvođači, a sve bi dionice koje se planiraju obnoviti trebale biti gotove ove godine. U sklopu redovitog održavanja sanirat će se pak, asfalt te urediti vertikalna i horizontalna signalizacija, kaže Zgrabljić ističući kako je za uređenje županijskih i lokalnih cesta potrebno namaknuti puno više novca. Trenutačno se razgovara s Ministarstvom prometa i Hrvatskim cestama kako bi se pronašao način da se povećaju sredstva za županijske i lokalne ceste, zaključio je Robi Zgrabljić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.