Hrvatski radio

Radio Pula

Ovih su dana sadnice povrća iznimno tražene

22.04.2020.

16:04

Autor: Klara Dujmović

foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Foto: - / -

Obitelj Udošić iz Pule u dva plastenika godišnje proizvedu između 20 i 22 tisuće presadnica raznog povrća. Vole biljke, posao im dobro ide, a njihovi su kupci zadovoljni. Kako izgleda njihov dan provjerila je Klara Dujmović.

-

Bagera, Monte Karlo, Volovsko srce -  za mnoge nepoznanica, no Davor i Ivanka Udošić dobro znaju o kakvoj je vrsti rajčica riječ. Sadnice povrća proizvode gotovo četvrt stoljeća.....

Od sredine travnja do sredinje svibnja sadnice prodaju na pulskoj tržnici. Prilagodili su se i novim uvjetima poslovanja, pa sadnice, ističe Davor Udošić, dostavljaju i na kućnu adresu. 

"S ljudima nije teško raditi ako radite pošteno. Ako im date pravu biljku, pravi pomidor ili krastavac ako imate kvalitetnu sirovinu i ako su ljudi zadovoljni sa urodom, oni će se ponovno vratiti."

22 tisuće sadnica nastaje u malom plasteniku u pulskom naselju Gregovica. Počeli su uz roditelje i nastavili ovaj zahtijevan posao. Ivanka Udošić objašnjava da se sadnice najprije siju, a zatim pikiraju i presađuju u male spremnike. I to u više navrata kako bi bile spremne za sadnju u različito vrijeme.

Ustaju u pet ujutro, zalijevaju rasad, zatim odlaze na tržnicu, a posljepodne pripremaju sadnice za prodaju - tako izgleda njihov dan. Najveća im je briga, kaže Davod Udošić, oscilacija između dnevnih i noćnih temperatura, odnosno zadržati ujednačenu temperaturu u plasteniku.

I Ivanka i Davor vole biljke. A na pitanje može li se od proizvodnje presadnica živjeti, u glas odgovaraju - ne bi ovo radili da nema zarade.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

15 h

SLUŠALICE

OŠ CENTAR