Hrvatski radio

Radio Pula

Oznaka izvornosti mesu istarskoga goveda

23.05.2015.

15:56

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon istarskog maslinovog ulja, još jedan proizvod iz Istre uskoro bi mogao dobiti oznaku izvornosti. Riječ je o mesu istarskog goveda. Bitka za spas te autohtone životinje, koju je pokrenula Agencija za ruralni razvoj Istarske županije, dobivena je upravo zahvaljujući uporabi njezina mesa u gastronomiji.

 

Prije desetak godina, kada je počelo gastronomsko vrednovanje mesa istarskog goveda i istraživanje mogućnosti njegove prerade, ono se moglo naći u samo desetak istarskih konoba, a matično stado imalo je oko 450 grla. Danas se uzgaja više od tisuću i 600 goveda, a svježe meso i suhomesnati proizvodi nude se u mnogim restoranima i hotelima u Hrvatskoj. Gastronomska vrijednost mesa istarskog goveda je iznimna, tvrdi šef kuhinje Robert Perić.

Obitelj Kukić u Jadrohima ima tridesetak krava istarskog goveda. Zbog jednostavnog uzgoja - na otvorenom bez dodataka prehrani - i niskih veterinarskih troškova polako napuštaju uzgoj drugih pasmina. Unatoč tomu što se poticaji iz godine u godinu smanjuju, odlučili su se, kaže Suzana Kukić, posvetiti isključivo uzgoju istarskog goveda.

Meso istarskog goveda gurmani veoma cijene i ima status ekskluzivnog proizvoda koji se ne može naći u trgovački lancima, nego isključivo u restoranima i agroturizmima. Kako se ovaj program zaštite istarskog goveda pokazao uspješnim, Agencija za ruralni razvoj slične programe priprema za još dvije autohtone pasmine - istarskog tovara i istarsku kozu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.