Hrvatski radio

Radio Pula

Pajasen - 'biljka problem' na Brijunima

06.08.2015.

11:09

Autor: Slađana Bukovac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nacionalnom parku Brijuni muku muče s jednom invazivnom biljkom. Ako je se uspiju riješiti, njihov recept će moći preuzeti i na drugim područjima na kojima je ona proširena.

Nije jasen, nego pajasen. Ova biljka porijeklom iz Kine u Europu je stigla još u 18.stoljeću. No, u nacionalnom parku Brijuni tek je u proteklih nekoliko godina počela proizvoditi probleme.

Moira Buršić, biologinja, kaže kako se otkad je počela raditi tu prije tri godine, znatno proširila površina tako da je biljka postala velik problem.

Prateći europska iskustva, zaposlenici Brijuna su otkrili da se tvrdokorna biljka može uništavati kemijskim i mehaničkim putem. U nacionalnom parku kemija nije dolazila u obzir, pa se krenulo u mehaničko odstranjivanje. Mladice se moraju iščupati iz tla s kompletnim korijenom, a na kori većih biljki pri dnu se izreže prsten.

Dok se suši, biljka nastavlja izbacivati mladice, koje je nužno uklanjati još dvije do tri godine. Zanimljivo je da za pajasen uopće nisu zainteresirane brijunske životinje.

Sandro Dujmović, ravnatelj NP Brijuni, kaže kako tako biva s unesenim vrstama, koje nemaju 'prirodnih neprijatelja', što je slučaj i s pajasenom. Jeleni i visoka divljač koji se ovdje nalaze jedu sve ostale biljke, praktički pajasen ne žele ni okusiti i ako ga probaju vrlo brzo odustanu zato što ima vrlo specijalna kemijska svojstva u listovima i kori.

Osim što se uklanjaju nepoželjne biljke, na Brijune se ovih dana vraća i jedno vozilo. Izrađena je naime nova kućica za čuveni Titov Cadillac iz 1953. godine. A do kraja godine možda će se u program posjeta uvrstiti i posjet njegovoj rezidenciji na otočiću Vangi.

Mira Pavletić, voditeljica Odjela za zaštitu kulturnih dobara NP Brijuni, kaže da bi to za posjetitelje bilo važno jer je uz muzej u Kumrovcu to jedini muzej koji ima taj dio koji je posvećen i Titu, tako da bi ljudi sasvim sigurno rado razgledali.

Vanga je neko vrijeme već bila otvorena za javnost, ali je potom na žalost zatvorena.

Više možete poslušati u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.