Hrvatski radio

Radio Pula

Paklene vrućine, više intervencija

07.07.2015.

19:12

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog visokih temperatura i tome neprilagođenog ponašanja, zadnjih nekoliko dana u Istri je hitna medicinska pomoć imala za trećinu više intervencija nego inače.

Povećanje broja intervencija od subote, na više od 70 tijekom dana i noći, povezuje se, osim s vrućinom, i s približavanjem špice turističke sezone te sve većim brojem turista pristiglih u Istru. Nerijetko se baš oni, u želji da što više iskoriste svoj boravak na moru, ne pridržavaju preporuka o neizlaganju suncu tijekom dana i nužnom unosu više tekućine u organizam.

Proteklog je vikenda tako na plažama u Poreču i Rovinju čak troje turista doživjelo toplotni udar. Pri visokim temperaturama, za 20 posto raste i mogućnost od ozljeđivanja te izazivanja prometnih nezgoda, kaže doktorica Gordana Antić iz Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

Visoke temperature pogoduju i razvoju bakterija pa zbog opasnosti od trovanja posebno treba paziti na ispravno skladištenje hrane, ističe epidemiologinja Vlasta Skopljak. Ekstremna toplina iscrpljuje i organizam te slabi imunitet koji postaje manje otporan na viroze.

Posljedice koje mogu izazvati visoke temperature mogu biti pogubne za kronične bolesnike i starije osobe. Stoga im liječnici preporučuju da ovih dana ne izlaze iz svojih domova ako to baš nije nužno.

Poslušajte prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.