Hrvatski radio

Radio Pula

Parcelacijom šuma šire se bespravno izgrađena naselja

19.02.2020.

11:17

Autor: Jasminka Kalčić

foto: HRT Centar Pula

foto: HRT Centar Pula

Foto: - / -

Bespravna gradnja pošast je kojoj se očito teško može stati na kraj... Dokaz tomu jest i najnoviji trend u Istri: parcelacijom šuma šire se bespravno izgrađena naselja, udaljeni samo kilometar od mora.

Jasminka Kalčić pripremila je prilog.

-

U općini Bale užasnuti su pristiglim zahtjevom vlasnika šumskog zemljišta. Načelnik općine Bale Edi Pastrovicchio:

"Dobili smo prijedlog za parcelaciju gdje se predviđa napraviti 80 vikend parcela na kojima će se u budućnosti slagati mobilne kućice, kontejneri, to je početak bespravne gradnje."

Tužili su vlasnika zemljišta i zatražili hitan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede. Naime, pušu na hladno poučeni iskustvom susjedne im općine Vodnjan. Ondje je na kilometar od mora šumsko zemljište uspješno parcelirano i rasprodano.

Ističe Edi Pastrovicchio:
"Di su se parcele koje su prodane za 300, 400 kvadrata pretvorile u vikend naselja, ilegalna normalno, gdje lokalna uprava ne može niti odvoz smeća naplatiti, niti komunalnije naplatiti, a mora o svemu tome brinuti."

Vlasnici parcela većinom su Slovenci i hrvatski građani iz unutrašnjosti. Kupuju jer vjeruju da će se sve to naknadno riješiti na temelju Zakona o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata. U gradu Vodnjanu zaprimili su više od 4 tisuće takvih zahtjeva.
Divlja gradnja buja, ploče sa zabranom radova nikoga ne uznemiravaju previše.

Gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović:
"Ima malo inspektora i ja tvrdim , mislim da bi to trebalo prijeći u nadležnost općina i gradova i da bi bili efikasniji nego što smo danas."


A danas imaju više nelegalno nego legalno sagrađenih objekata. Toga se pribojavaju i u Balama, stoga će od resornih ministarstava tražiti da se promijeni način parceliranja šumskog i poljoprivrednog zemljišta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.