Hrvatski radio

Radio Pula

'Pazi što jedeš' o uzgoju zdrave hrane u gradovima

08.11.2013.

13:15

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U pulskom Domu hrvatskih branitelja otvorena je dvodnevna manifestacija "Pazi što jedeš". Organiziraju je Etnografski muzej iz Pazina i Udruga ekoloških proizvođača "Istarski eko proizvod".

Ideja koja je pokrenula ovu zanimljivu manifestaciju je izravan susret onih koji zdravu i ekološku hranu proizvode i onih koji je konzumiraju, ističe kustosica pazinskog Etnografskog muzeja Tanja Kocković Zaborski.

Na sajmu sudjeluje 30 proizvođača iz cijele zemlje, a na štandovima se uz svježe voće i povrće, aromatično bilje, med, ulja i prirodne kozmetičke preparate može naći i sjeme starih sorti. Na sajmu se, uz mnoge druge proizvode od buče i njenih sjemenki, nude i sušeni rezanci od turkinje - starinske sorte tikve koja se na Baniji tradicionalno jede na Badnjak. Taj jedinstveni proizvod priprema se na mnogo načina, kaže Svjetlana Lenac iz Hrvatske Kostajnice.

Uz sajmeni dio programa "Pazi što jedeš", održavaju se i radionice za djecu i odrasle, poput one o tradicionalnoj izradi tjestenine te predavanja i projekcije dokumentarnih filmova.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.