Hrvatski radio

Radio Pula

Pazin i Labin među prvima prijavili projekte energetske obnove zgrada

21.01.2017.

09:43

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Labinjani i Pazinjani među prvima su u Istri prijavili projekte za sufinanciranje energetske obnove zgrada iz fondova Europske unije. Poziv je otvoren do kraja mjeseca, a iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pozivaju upravitelje zgrada da se prijave. Tatjana Kaštelan.

Zahtjeve Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predali su Labin stan, za obnovu 32., te Pazin d.o.o. za obnovu četiriju zgrada. Sektor za energetsku učinkovitost upraviteljima zgrada i predstavnicima stanara, kao tehnička pomoć, pomaže u pripremi i kasnijoj provedbi odobrenih projekata. Pristiglo je više od šesto projektnih prijedloga od kojih dvjestotinjak već ima kompletnu dokumentaciju te su dobili Izjave o spremnosti projektnog prijedloga.

Želimo mogućnost pogrešaka svesti na minimum te pomoći upraviteljima i predstavnicima stanara da u što većoj mjeri iskoriste sredstva koja prema Operativnom programu „Konkurentnost i kohezija" do 2020. godine imamo na raspolaganju.", kaže Mladen Ilijević, voditelj Fondovog tima za energetsku obnovu zgrada.

Iskustva u sufinanciranju energetske obnove već imaju u tvrtki Labin stan, oni su i prije uspješno koristili nacionalna sredstva Fonda te su do sada u Labinu obnovili trideset zgrada. Iz Fondovog Sektora za energetsku učinkovitost apeliraju na zainteresirane prijavitelje da ne čekaju zadnji tren već da što prije kompletiranu dokumentaciju donesu na finalni pregled kako bi dobili Izjavu o spremnosti projektnog prijedloga te potom dokumente službeno predali Posredničkom tijelu druge razine na daljnju evaluaciju radi odobrenja sredstava.

Poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada traje do kraja mjeseca.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.